Tierra del Fuego och Beagle-kanalen

21 november

Nu närmar sig slutmålet med stormsteg. I buss med guide lämnar vi hotellet efter frukost för att köra till nationalparken –Tierra del Fuego. På slingrig grusväg tar vi oss till parken. Olle tar snabbt över guidandet och gör vår resa intressant och lärorik. Det är sommar här. Maskrosorna blommar för fullt och det är grönt och fint. Att vädret skiftar snabbt här vet vi numera. På en dag kan man ha fyra årstider.

Olle berättar med inlevelse om områdets historia. Om indianstammarna som fiskade säl och plockade musslor. ”Kökken-möddinger” i Tierra del Fuego vittnar om deras liv. Utan kläder, insmorda i sälfett levde de i och fiskade från kanoterna. Att hålla elden igång i kanoterna var livsavgörande. Bara kvinnorna kunde simma och hade som uppgift att hoppa i och förtöja kanoterna. Skogen i Tierra del Fuego är mycket tät och få djur klarar av att leva här. Parken är ett eldorado för fågelskådare som kommer hit från hela världen. På våra korta stopp ser vi bl a den vackra höglandsgäss som går och betar i vattenbrynet. Black-chinned siskon, Black-faced ibis och caracara är andra arter vi ser. Kondoren ser vi inte men vi blickar upp mot skyn i hopp om att få se världens största fågel (mellan vingspetsarna).

Nationalparken i Tierra del Fuego

Nationalparken i Tierra del Fuego

Vår guide Olle har räknat ut att med alla expeditioner har varit med om så har han befunnit sig 1,5 år i Drakepassagen! Han påminner oss om att i god tid ta förebyggande sjösjukemedicin. De flesta av oss har nu plåster bakom örat redo att möta vågorna och eventuella stormar.

Vattnet är lugnt när vi äntligen går ombord på Ocean Nova som med rysk kapten ska ta oss till Antarktis. Båten är full. Australien, Nya Zeeland, Sverige, Japan, USA och Kanada finns representerat bland gästerna. Det är en fantastisk tur genom Beagle-kanalen i lugnt vatten mot Drakes sund.

Kanalen kantas av vackra snötäckta toppar. En noggrann genomgång av skeppet efterföljt av guidernas presentation av sig själva ger oss en bild av äventyret som äntligen börjat. I skrivande stund är det mörkt ute, klockan är 23.30 och vi har fortfarande en bit kvar av Beagle-kanalen. Stolarna är surrande i golvet. Det blir sjögång i Drakes sund – frågan är bara hur mycket det kommer att blåsa.

Annonser

Ett svar to “Tierra del Fuego och Beagle-kanalen”

  1. Arne Wallgren Says:

    Skriver detta den 27 nov, så jag ser vad ni redan hunnit med, en del bättre men det mesta liknar våra erfarenheter när vi åkte med PolarQuest och GP ungefär vid denna tiden förra året. Men vi hade turen att se kondor och inte bara en utan tre (en hona och två hanar) under färden från Nationalparken tillbaka till Ushuaia. En liten videosnutt med kommentare från Olle Carlsson och Ola Skinnarmo har jag lagt in på Youtube, för att kunna referera till den från min hemsida. Man kan nå den via Youtube, sök på ”bredhult” så ser ni bl a den videon. Var säkra på att jag kommer att fortsätta att fäöja er blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: