Vindstilla på Drakes sund

22 november

Efter en lugn passage genom Beaglekanalen (gränsvattnet mellan Argentina och Chile) nådde vi vid midnatt Drakes sund och tidigt på morgonen gjorde sig vågorna kännbara . Det gungade rejält. Drakes sund har ett rykte om sig att vara världens stormigaste hav så döm av vår förvåning när vi vaknade till ett lugnt hav. Det går hela tiden dyningar och båten rullar en del men inte alls i den omfattning vi var inställda på.

Svartbrynad albatross följer fartyget

Svartbrynad albatross följer fartyget

Innan frukost letade sig många ut på däck för att få en första glimt av fåglarna som nu följer vår båt Ocean Nova. Man bli glad av att se dessa vackra havsfåglar. 20-30 fåglar seglar bakom oss och där vi står på akterdäck med kameror. Vi ser brokptreller, svartbrynad albatross, valfågel, havslöpare (wilsons stormpetrell), jätterstormfågel, gråhuvad albatross och den största av dom alla – vandringsalbatrossen. Det är ett fantastiskt skådespel och man skulle kunna stå och titta hela dagen. Dom glider på sina vingar. Ibland stannar dom till, landar på vattnet och kalasar på nåt. Kanske är det något som båten drar upp. Man är inte helt säker på varför havsfåglarna följer båtarna. Kanske är det för att det virvlar upp mat, kanske ser dom båten som sällskap eller underlättar vindarna bakom båten deras flygning? Vi njuter av deras skönhet och av deras sällskap.

Vandringsalbatrossen har en vingbredd på 3,5 m

Vandringsalbatrossen har en vingbredd på 3,5 m

Några av oss har haft tur att se delfiner. Hur många kort har vi tagit? Hur många som helst. Det fotograferas hela tiden. Hade det varit film i kameran hade det blivit dyrt. Efter den första fågelskådningen följer en god frukost och därefter ett möte med Olle och Brutus som förklarar vad vi ser och varför. Vi sitter i ”afternoon lounge” som också rymmer biblioteket med alla böcker man kan tänka sig om Antarktis, djurlivet och naturen. Panoramafönster gör det möjligt att skåda inifrån.

Det bjuds på ett gediget program med föreläsningar varje dag. Idag har det funnits möjlighet att lyssna till föreläsning om upptäcktsresor och exploatörer, valar i Antarktis, havsfåglar och fotografering. Varje dag har ett nytt program. Alla i besättningen är mycket sympatiska och service minded. Utöver våra egna guider Brutus Östling och Olle Carlsson finns det 6 stycken i personalen med varsin specialitet och kunskap – bergsklättrare, historiker, ornitologer mm.

Maten är god och riklig. 3 rätters både lunch och middag. Vi saknar ingenting. En fantastisk resa hittills och i morgon räknar vi med att få se vårt första isberg . Eftersom vinden har varit perfekt finns det chans att vi får göra vår första landsstigning redan i morgon eftermiddag. Då drar vi på oss våra nya expeditionsjackor och tillhörande stövlar. Det ska bli riktigt spännande!

Brokpetreller följer fartyget Ocean Nova i hundratal

Brokpetreller följer fartyget Ocean Nova i hundratal

Annonser

Ett svar to “Vindstilla på Drakes sund”

  1. Piaa Stenbäck Says:

    Hej äventyrare! härligt att följa er resa genom bloggen och vet att vissa upplever Antarktis genom kameralinsen, glöm gärna kameran för en dag och njut…Pärs fru

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: