Bland Antarktis pingviner

23 november
Fortfarande är vädergudarna på vår sida och vår färd över Drakes sund fortsätter med svaga vindar och dyningar. Några av oss är uppe innan frukost, njuter av havsfåglarna som följer oss och spanar efter val. Chansen att se val är nu stor. Ju närmare vi kommer land ökar även chanserna att få se pingviner och vi passar på att njuta lite extra av albatrosserna som snart kommer att lämna oss. Det ropas i högtalarna att val skådats på styrbords sida. Alla rusar ut på däck med kameror och kikare. Några fick se valarna och många fick se hur de sprutade.
Varje dag har ett nytt program som ligger i varje hytts brevlåda. Viktiga hållpunkter finns med såsom föreläsningar och mattider. Många är lite trötta av sjögång och sjösjukemedicin så ibland smyger man in i hytten och tar en powernap. Inte för lång för man vill inte missa något. Den gynnsamma vinden gör att vi redan dag två räknar med att hinna med en landstigning. Alla blir upprymda av att vi snart får se isberg och pingviner på nära håll. Information kring landsstigningen ges av expeditionsledarna och vi blir snart varse om vilka regler som gäller för besökare på Antarktis. För att inte störa djurlivet och förstöra naturen skall vi gå på klipporna inte på mossa eller gräs, aldrig närmare än 5 m från djuren (om de inte själva vill komma närmare), aldrig springa, inte ropa och aldrig ta något från Antarktis eller lämna något där.

Vi närmar oss målet och efter lunch börjar vi spana efter isberg. Vi korsar den antarktiska konvergensen och strängare regler gäller nu för fartyget i syfte att skydda den fantastiska naturen i Antarktis. Brutus Östlig ger oss fototips och Olle Carlson ger ännu en föreläsning om havsfåglarna. Vid tretiden står de flesta i fören och spanar efter land och isberg. En dimma försvårar det hela men snart ser vi konturerna av Sydshetlandsöarna och ju närmare vi kommer ju tydligare ser vi de delvis snötäckta öarna. De branta mörka klipporna är fantastiskt vackra där de dyker upp en efter en.Pingvinerna tittar på flocken som kommer i gula jackor med kameror runt halsarna. Vi försöker störa dem så lite som möjligt. Pingvinerna är helt underbara, det är som ett skådespel. När vi backar för att inte komma för nära trampar vi nästan på labbarna som har samma färg som omgivningen där de ligger och ruvar på marken. Vi vandrar en bit på ön och når en annan strand där pälssälar ligger och vilar i vattenbrynet. Inte heller dessa bryr sig om vår närvaro. Det är en overklig känsla att komma så här nära djuren i denna vackra omgivning.

Blåögda skarvar dyker nu upp och vi ser pingviner hoppa längs båten. Sydpolslabb, slidnäbb och antarktisk petrell är nya fåglar för dagen. I skydd av öarna släpper nu dyningarna greppet om båten och vi glider lugnt fram. Inne i en bukt ankras båten och gummibåtarna görs i ordning. Det ges tydliga instruktioner om hur man kommer i och ur båtarna. Vi är nära land och det tar bara ett par minuter innan vi sätter foten på en av öarna. Vi går iland på en strand på Barientos Island. Här häckar pingvinerna. Gentopingvinerna längst ner på stranden och hakremspingvinerna lite längre upp. Det är svårt att beskriva den känsla man får av att gå och vara så nära dessa charmiga djur.

 

Gentoo-pingviner tittar på turistflocken med gula jackor och kameror runt halsarna

Gentoo-pingviner tittar på turistflocken med gula jackor och kameror runt halsarna

Ännu en fantastisk uppenbarelse väntar oss när vi återvänder till gummibåtarna – en kungspingvin! Stor och ståtlig står den mitt bland alla pingviner, störst bland pingvinerna och otroligt vacker. Att få se en kungspingvin i detta område är mycket ovanligt. Den befinner sig 800 sjömil från sitt hem. Vår resa har fått en fantastisk början och ingen av oss kommer att glömma vårt första möte med pingvinerna.

Annonser

4 svar to “Bland Antarktis pingviner”

 1. Camilla Wikström Says:

  Man blir allt lite avundsjuk, när man läser detta. Tar fram mina broschyrer och kollar. Då vore det kul om ni kunde skriva var ni är! Vilken ö, vilken strand, så att man kan få återuppleva lite och drömma sig bort.

 2. kaj thoren Says:

  Det pirrar i hela kroppen när man läser om detta. Vi som var med förra året längtar tillbaks

 3. polarquest Says:

  Hej Camilla!

  Vi skall vara nogrannare med geografiska benämningar i fortsättningen. Fortsätt att besöka vår blogg när vi reser söderut i isens rike!

  Katarina
  PolarQuest

 4. Eva Says:

  Å, fick ni se en kungspingvin! Tyvärr hade inte jag den turen i februari men man blir ju bara så lycklig av alla åsnepingviner som nästan är under stövlarna och förresten kan få för sig att nypa litet i byxbenen för att undersöka besökarna ordentligt.
  Jag längtar allt tillbaka……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: