Isbergssafari på spegelblankt hav

24 november
Vi vaknar till ett lugnt hav, istäckta öar på bägge sidor av båten och mindre isberg som skiftar i vitt, blått och turkos. Fantastiskt att mötas av detta landskap när man drar upp rullgardinen i hytten. Båten har fortsatt under natten och fört oss ca 100 sjömil söderut. Gårdagens landsstigning var på Barientos Island. Innan frukost skådas valar. Solen skiner en stund och vyerna bli ännu vackrare. Vädret skiftar dock snabbt här och snart sänker sig en dimma över landskapet, vinden ökar och kylan blir påtaglig. Som tur är finns det två ställen på båten med panoramavy som man kan besöka när fingrarna börjar domna efter för mycket fotografering.

Antarktis är den kallaste platsen på jorden. 21 juli 1983 uppmättes köldrekordet – 89,6 C. Den antarktiska vintern varar ett halvår. Under 182 dagar skiner solen inte alls. Vi är glada att det är sommar här nu! Efter frukost lättar dimman och med gentoo-pingviner hoppandes bredvid båten styr vår ryske kapten Ocean Nova in mot land. Nu skiner solen igen och isbergen skiftar i turkos, vitt och blått allteftersom solen lyser på dom.

Gentoopingviner slår följe med fartyget Ocean Nova

Gentoopingviner slår följe med fartyget Ocean Nova

Zodiacerna (gummibåtarna) kryssar fram mellan isbergen. Vi är alla tagna av hur otroligt vacker det är här. Landstigningen sker på en stenstrand rakt in i pingvinernas rike. På den stora glaciären ovanför stranden vandrar pingvinerna från eller till deras häckningsområden. Dom kämpar uppför branta snötäckta backar, några åker på magen nerför. Det är gentoo-pingviner som häckar här på Cuverville island, säkert flera tusen. När vi sätter oss ner kommer dom nära. Det är en fantastisk att få uppleva detta. Pingvinerna tittar nyfiket på oss men verkar inte störas av vår närvaro. På Cuverville pågår ett forskningsprojekt där en del av ön ej får besökas. Hittills har man inte sett att människors närvaro påverkar häckningen negativt.

På Cuverville Island häckar tusentals gentoopingviner

På Cuverville Island häckar tusentals gentoopingviner

Vi är överväldigade av detta vackra landskap och över pingvinerna som lever sitt liv även om 70 tvåbenta varelser i gula jackor traskar runt i deras vardag. Ett par timmar får vi tillsammans med pingvinerna innan zodiacerna tar oss tillbaka till Ocean Nova och till ännu en överdådig lunch.

Resan fortsätter söderut och isberg i alla dess former kantar vår väg. En leopardsäl vilar sig på ett isflak, en slidnäbb (snowy sheathbill) landar på båten och låter sig fotograferas på nära håll och pingviner hoppar i vattnet. Vi lyssnar till all information som ropas ut i högtalarna. Ibland är det valar som skådas ibland är det information till klättrarna, de som skall paddla kajak, åka skidor eller tälta på Antarktis.

Under eftermiddagen tar vi återigen på oss våra expeditionsjackor, flytvästar och stövlar. Dags för en tur i zodiacerna i Paradise Bay. I 1,5 timmar åker vi runt i Paradise Bay och tittar på glaciärer och isberg. Namnet Paradise Bay kommer från tiden då valfångarna gick in i bukten för att få skydd från vinden. En tyst minut utropas när vi är i bukten. Motorerna stängs av och vi överväldigas av tystnaden . Havet ligger spegelblankt, det enda vi hör är hur det knakar i isen. En leopardsäl vilar på ett isflak och lyfter bara blicken när vi glider förbi. De blåögda skarvarna häckar på lodräta klippor . Innan vi återvänder till fartyget går vi iland på fastlandet. I djup snö vandrar vi uppför ett berg och får en ljuvlig utsikt över Paradise Bay. Dagen går mot sitt slut. På vägen i Zodiacerna ser vi leopardsälen som nu lämnat sitt isflak och jagar pingviner. En underbar dag går mot sitt slut och avslutas med en delikat middag ombord.

En leopardsäl vilar på ett isflak

En leopardsäl vilar på ett isflak

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: