Adeliepingviner och forskningsstation

25 november 2008

Efter en fantastisk passage genom Lemairekannalen  65° 06’ S, 63° 59’ W runt midnatt fortsatte Ocean Nova söderut. Vi vaknar upp till ännu en skön morgon. Höga snötäckta berg omger oss och mindre bitar av isberg flyter runt. Sikten blir sämre och snön faller. Ett nytt dagsprogram finns i varje hytts brevlåda men det är vädret som avgör om det går att genomföra. Idag hoppas vi komma till den ukrainska forskningsstationen Vernadsky 65° 15’ S, 64° 16’ W. Vädret håller i sig och Expedition-staff tipsar om varma kläder då en längre zodiac-tur planeras innan forskningsstationen. I god tid efter frukost står vi påpälsade och kan knappt röra oss. Vi lyckas samla GP-gruppen i en zodiac och beger oss iväg med Olle Carlsson som guide. Vi cirkulerar runt fantastiska isbergformationer. Den turkosa färgen lyser. Fantastiskt att få uppleva denna storslagna natur. Olle guidar oss mot havsisen och vi stiger alla ur zodiacen och trampar runt på isen. Åter i zodiacen ser vi leopardsälar som leker vid ytan. Vi kör helt nära och ser att det är en hona med sin unge. En mycket ovanlig syn att se dem tillsammans. 

Den ukrainska forskningsstationen Vernadskiy

Den ukrainska forskningsstationen Vernadskiy

Väl inne på forskningsstationen tar vi av några lager kläder och guidas runt av en ukrainska. Ukraina köpte stationen för ett pund av England 1996. 14 personer finns på stationen varav 7 personer stannar ett år. Övriga tjänstgör en månad åt gången. Ozonforskning, glaciärforskning, geomagnetism mm sysselsätter forskarna. Sedan 1945 har det blivit 3 grader varmare här! Så mycket snö som det finns nu är också mycket ovanligt. Och det milda vädret likaså. På övervåningen finns världens sydligaste bar – här är det vodka som gäller. Vi skriver och skickar vykort som vi hoppas når fram februari 2009. Ett privat email i veckan får forskarna skicka. Man undrar lite hur det är jobba här under vintern. Aningen mörkt och aningen kallt misstänker vi. Åter ombord står lunchen uppdukad. Undrar hur många kg man lägger på sig under den här resan.

Eftermiddagens program bjuder på Petermann Island 65° 10’ S, 64° 07’ W. På med expeditionsjackan, vattentäta byxor och stövlar. Inför varje landstigning kryssar vi av oss på en lista. För att inte glömma någon iland kryssar vi även av oss när vi återigen når båten. Vi vill inte glömma någon på Antarktis! På Petermann Island häckar den mest sydligaste kolonin av adeliepingviner. Landskapet här är fantastiskt med höga berg, stora vidder med mycket snö och isberg nära kusten. I adeliekolonin samsas pingvinerna med blåögd skarv. För att inte störa pingvinerna sätts det ut små röda flaggor som visar vår väg. Vi går ner till kolonin, sätter oss i snön och njuter av skådespelet. Labbar lurar i utkanten av kolonin i väntan på att någon oförsiktig pingvin skall lämna sitt bo och ägg. Under några timmar njuter vi av landskapet och pingvinerna innan zodiacerna tar oss tillbaka till Ocean Nova och till ännu en middag. Det klarnar upp och solen lyser på snön. Det är ljust ca 20 timmar per dygn och efter middagen blir det en extra tur till ett område med isberg. Underbara formationer och färger. En snöpetrell flyger runt oss och isbergen. Den kritvita fågeln mot de turkosa isbergen avslutar vår dag. Ännu en fulländad dag i Antarktis. Vi ligger för ankar i natt vid Plenau Island 65° 05’ S, 64° 01’ W. I morgon vänder vi norrut.

Brutus Östling

Häckande adeliepingvin. Foto: Brutus Östling

Annonser

2 svar to “Adeliepingviner och forskningsstation”

 1. Arne Wallgren Says:

  Fantastiskt trevligt att få följa er resa. Vi var med på GPs och PolarQuests resa förra året och känner så väl igen platserna ni varit på. Det suger av polarbacillen när man läser bloggen och ser de vackra bilderna! Vykorten från Vernadsky kom fram snabbare än de vi skickade från Ushuaia!

 2. Barnbarnen Alfredsson Says:

  Hej mormor Sibylla!

  Har du det kul på din resa? Bilderna ser härliga ut.
  Vi följer er med spänning här hemifrån.

  Ha det så bra,
  hälsar Lisa och Daniel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: