Landstigning på kontinenten

27 november
Tidigt tidigt hämtas camparna in till båten med zodiacer. Vi andra tyckte det var lagom att krypa ner under duntäcken i hytterna när camparna spenderade natten i tält på isen. Vi vaknar upp till en ljuvlig morgon. Solen bryter igenom när vi äter frukost och Ocean Nova styrs norrut mot Neko Harbour 64°51’ S, 62°33’ W och för andra gången får vi nu möjlighet att gå iland på fastlandet. Neko Harbour omges av glaciärer och vackra isberg. En bit av glaciären trillar av och faller med ett dån ner i havet. Det krävs att man är försiktig . När glaciären kalvar finns det risk för stora vågor. Vi får inte gå på stranden.

Utsikt över Neko harbour

Utsikt över Neko Harbour

I Neko Harbour ligger pingvinkolonierna nära varandra. Vi pulsar i djup snö uppför ett berg där utsikten över bukten är fantastisk. De gula jackorna som alla bär gör att det ser ut som en gul orm som slingrar sig uppför berget. Väl uppe på toppen har vi en tyst minut, njuter av stillheten och det vackra landskapet. Ocean Nova ligger för ankar i bukten och ser ut som en leksaksbåt. Det är ett mäktigt och otroligt vackert landskap. På vägen ner sätter vi oss flera gånger i snön i anslutning till pingvinkolonierna. Vi ser hur dom smyger runt, stjäl stenar från varandra och stoppar i eget bo, munhuggs ibland, varnar för labben, badar, putsar sig, parar sig, sträcker på halsarna och vaggar runt på sina korta ben. Dom finns på varenda kal fläck. Pingviner på bild har vita magar men här ser vi hur dom verkligen ser ut. Dom är smutsiga på magarna där de ligger på sina bon av stenar. Det är pingvinträck överallt på boplatserna men efter ett dopp i havet eller en tur på magen i snön är dom åter vita och fina.

Som alla andra dagar förstår vi inte hur vi kan sätta i oss ännu en tre-rätters lunch. Men det går och gott är det. Det är en mycket trevlig stämning ombord på båten. Gästerna kommer främst från Australien, USA, Nya Zeeland och Sverige. Alla pratar med alla och det märks att alla njuter av resan.

Brutus Östling

Hakremspingvin tillbaka efter tur till havs. Foto: Brutus Östling

Dagens andra landstigning sker på Useful Island 64° 43’ S, 62° 54’ W som upptäcktes av ” The Belgian Antarctic Expedition” 1897-99. På toppen av Useful Island har man en fantastisk 360 graders panorama-utsikt. Här häckar både gentoo-pingviner och hakrems-pingviner. Snön faller ymnigt så sikten är inte den bästa . Men plötsligt lättar dimman och för en stund ser vi tydligt Anvard Island. Ett muller vittnar om en kraftig kalvning eller ett isberg som vänder. Vi ser det inte men vi hör det. Idag är näst sista dagen för landstigning. Eftermiddagens ”Recap and Briefing” som hålls av Expedition staff summerar dagen och informerar om morgondagens planer. Om vädret håller i sig går vi iland på Deception Island 62° 58’ S, 60° 28’ W och tar ett dopp i varma källor.

Karta över dagens landningsplatser

Karta över dagens landningsplatser

Annonser

Ett svar to “Landstigning på kontinenten”

  1. Arne Wallgren Says:

    Fantastiskt att få uppleva äventyren på nytt nästan i real-tid! På Deception kanske man kan skapa varma lällor om man gräver sig ner i stranden annars är det havet som gäller. Eftersom jag inte badat i havet vid Antarktis någon annanstans kanske man inte uppfattar att det är ”varmt” i vattnet. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: