På tur i Pampas och avslut på resan

2 dec
Nu bär det av till Pampas. Vi tar oss genom den täta trafiken ut ur Buenos Aires. Snart skumpar vi på en av de raka vägarna genom Pampas, bussen är inte helt ny så de som sitter längst bak guppar upp och ner. Många skratt blir det. Fälten breder ut sig mot horisonten. Helt platt är det. Kor och hästar betar på markerna. Det påminner lite om Halland men då och då dyker det upp en kaktus eller palm längs vägen. Fåglar finns det gott om, det här måste vara ett eldorado för fågelskådare. Vår guide Silvia berättar om de forna argentinska kofösarna som förr i tiden på sitt något laglösa sätt levde på Pampas. Estancian vi skall till ligger ett par timmar söderut –nära Samboronbon. Olle berättar historien om estancian där Evert Taube arbetat ett tag under sin resa till Argentina. Den sista vägen till Estancian är en gropig grusväg. Inne på området ser vi byggnader och stora fält. 4000 betesdjur på 4000 ha. Det finns 20 byggnader här och vi förstår att det en gång varit ett storslaget ställe. Det är mycket vackert med stora eucalyptusträd och vackra fält. Vi möts av tidsenligt klädda guachos till häst. Det bjuds på vin och lokala delikatesser i huvudbyggnaden som pryds av allehanda gamla saker, stigbyglar i silver hänger på väggarna och där finns också ett släktträd där namnet Törnkvist står överst. Nu har våra guachos förflyttat sig till grillen och bjuder på kött av alla sorter. Vi sätter oss till dukat bord i matsalen och bjuds återigen på gott argentinskt vin.

Mycket kött blir det i Argentina!

Mycket kött blir det i Argentina!

Till champagnen som sedan serveras, spelas Fritjof och Carmencita på en gammal grammofon. För att vi inte skall vara sämre stämmer vi nu också in och sjunger. Jörgen och Marita är duktiga sångfåglar och vi andra sjunger så gott vi kan. Efter lunchen klättrar vi upp på ett traktorflak och körs ut i hagarna där våra guachos skickligt föser boskapen framför sig. Till slut står alla de svarta korna i ett hörn av den jättelika hagen. Här söker man ut de kor som är brunstiga och skall vidare till insemination. Vi skumpar tillbaka på huvudbyggnaden och tar avsked av Estancian. En fantastisk utflykt. På kvällen bär det av till en tangoshow. Först en god middag och sen underbar dansshow.

Vårt äventyr går mot sitt slut och vi avslutar kvällen med en skål för vår oförglömliga resa och våra underbara guider Brutus Östling och Olle Carlsson!

Vårt glada GP-gäng!

Vårt glada GP-gäng!

Annonser

Ett svar to “På tur i Pampas och avslut på resan”

  1. Arne Wallgren Says:

    För den som inte vet detta heter estancian Juan Gerónimo. Har egen hemsida på http://www.juangeronimo.co.ar. Ja pampas är ett eldorado för fågelskådare och säkert är kusten vid Juan Geronimo också detta.

    Hur var det – träffade ni den tama ”strutsen” (rhea) på estancian?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: