1 juli – Paradisets förlovade land

Det är underbart att vakna upp och speciellt i mitt yrke! Nästan en tredjedel av dagarna om året vaknar jag upp på en ny plats. Man vet nästan aldrig vart man vaknar och de första sekunderna i det vakna tillståndet är man aningen konfunderad, eller snarare vilsen. Vem är jag, vart är jag och varför!? Då är det tacksamt att dra upp gardinen och konstatera att Svalbards inbjudande toppar och kalvande glaciärer skimrar i de få ljusstrålar som pressat sig igenom molnen. Herregud vad vackert säger jag till Jonas som trots att han varit vid Konungaglaciären och  Konungafjorden flera gånger förr, uttrycker sin uppskattning. Det ligger något i det där med polarbacillen. En gång i Arktis eller Antarktis så är man antingen skrämd eller som i de flesta fallen frälst.


1 juli 003
Efter frukosten hoppade, jaa, kanske inte hoppade men tog vi oss i Zodiakerna (gummibåtarna) och körde iland. Idag var det dags för toppbestigning! 80 m hög klippa skulle vi upp på. Nåja, det var inte vertikalt men det var heller inte helt okomplicerat då man med stövlar ofta trampade i lera. Du vet, ett steg fram ett halvt steg tillbaka. Perfekt träning utropade jag! Vi såg två renar. Det såg lustigt ut. Där stod 40 turister och fotograferade medan renarna helt obekymrat käkade det lilla gräs som fanns. Våra guiders botanikkunskaper kom väl till hands och väl på toppen av denna kulle kunde vi se tusentals måsar flyga fram och tillbaka över klipporna vid sina bon. Där vid klippan fanns även några kameror som några vetenskapsmän placerat ut. Med en kort paus på toppen och med många ivriga kameror som plåtade (efter mitt inspirations- och grundkursföredrag om fotograferande igår) hej vilt!


1 juli 002
Vid lunchen så styrde vi mot kanten av den gigantiska Konungaglaciären. Vi närmade oss den himmelsblåa glaciären (vilket beror på att all luft i isen pressats ut och att densiteten gör att endast blått ljus reflekteras) vilken reste sig 30 meter upp från vattnet. Isberg flöt runt omkring och kapten styrde varsamt båten Quest under lunchen och fortsatte sedan mot Ny Ålesund som är världens nordligaste åretruntboende. Numera bor här vetenskaps män/kvinnor och en hel del silvertärnor som friskt försökte attackera våra huvuden om vi kom för nära dem. Ny Ålesund påminner inte alls om Barentsburg fallfärdiga karaktär. Något som måste ha varit en märklig syn för invånarna i den lilla byn och för en del av vårt team var när en man iklädd tajts och snabba skor som sprang runt och runt i byn i ilfart som om han varit jagad av vargar. Eller var det två män som sprang? För han höll ju i en orange ”stafettpinne” (som i själva verket var en pinne som han avsiktligt höll ovanför huvudet när silvertärnorna attackerade så att de högg i pinnen än i huvudet!). Nej, det var en man som tydligen hade ett behov av fysisk aktivitet och det var jag! Jag nämnde i  gårdagens blogg att jag sprang i en timme upp och ned i en trappa som var 3,5 m hög för att få puls. Idag sprang jag runt och runt i byn i 1 ½ timme och lyckades springa 20 km. Är verkligen detta ett sunt beteende? Måste jag vara så förbaskat aktiv hela tiden? Jag är professionell äventyrare och jag kan inte vara normal om jag ska utföra de klättringar världen över som jag gör. Det förutsätter att man håller kroppen i extremt bra trim om man på ett säkert och tryggt sätt ska kunna göra de utmaningar som jag tar för mig. Jag har alltid träningskläder med mig. Hittar jag inget motionsspår eller gym så får man helt enkelt uppfinna ett! På båten är det perfekt att gymma. Det finns mycket att hänga armarna i och göra chins (man drar upp kroppen med armarna), dips, situps, armhävningar m.m. Och är man inte tidvis på land så får man springa i de trappor som finns. Man kan göra det jobbigare med ryggsäck och sugrör i munnen om man vill! I byn Ny Ålesund sprang jag runt och runt (för utanför byn kunde jag inte springa för risken att stöta på isbjörn) medan vårt team fick en guidad rundvandring av våra guider som berättade bl.a. om koldrift och två luftskepps expeditioner som avsåg att fara till nordpolen. Lagom tills rundvandringen var över och jag var trött så steg vi ombord Quest som genast började sikta norrut då israpporterna visar att vi möjligen kan ta oss runt Svalbard och komma på östkusten.


1 juli 001
På kvällen gav jag ett motivationsföredrag och berättade om min långa resa mot mål som t.ex. Mount Everest topp och officiella 7 Summits, det högsta berget på varje kontinent på planeten som jag då lyckades klättra på Guinness världsrekords tid och som förste svensk. Jag pratade om buddhism, jag pratade om drivkrafter, jag pratade om höjdrädsla och hur man överkommer sina rädslor och strävar mot sina mål. Men en avslutande cliffhanger avslutade jag för att i morgon berätta om den rafflande grand finale på äventyret! Lagom till att föredraget var över och vi drog upp gardinerna så var det klarblå himmel och Svalbards toppar lyste med all sin prakt. Vilken makalös skönhet, jag är kär! Jag är ju sedan länge såld när det gäller polartrakter och berg men som tur är det som om jag blir kär på nytt varje gång jag kommer tillbaka till trakter som Svalbard. Det är nu jag tror att detta är paradisets förlovade land och i natt kommer vi att få se midnattssolen, när solen nästan studsar vid horisonten och stiger upp igen 🙂

Kram från Fredrik Sträng och polargänget!

Annonser

3 svar to “1 juli – Paradisets förlovade land”

 1. ann-christin berg Says:

  Hej Fredrik

  Äntligen har jag hittat rätt och kan läsa dina intressanta reportage. Stort tack och hälsa Erik Berg

 2. Måns Says:

  Gummistövlar?
  Ja man slutar aldrig att förvånas.
  Funkar de med stegjärn?
  Kul att ni har det bra och plåta en isbjörn åt mig

 3. Margareta Roth Says:

  Kul att få hänga med till Svalbard, men snälla….var är jag och var man vaknar. Inte vart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: