3 juli – Isbjörnsbaby!

Tänk vad tiden går fort när man har kul och tänk vad tiden betyder så lite när man har det kul! Dagar flyter ihop och tiden blir oviktig när man är ute på expedition. Det är målet som är intressant och om vi tvingas gå upp mitt i natten så gör vi det för att få chansen att se en isbjörn. Igår såg vi björn, javisst men i natt var det dags igen. Jag låg och sov som en stock eller ”klubbad säl” som är standardskämtet här på båten. Jag väcktes av en entusiastisk Adam som berättade att vi hade en isbjörn på ett flak. Jag var på väg att ta på mig kläderna när jag hörde det andra meddelandet. Isbjörnen, den rackaren, hade hoppat i vattnet. Däremot såg de som var uppe då både vikval och Grönlandssäl. Så grydde då en ny dag och stämningen var på topp. Vi gjorde en fantastisk kryssning med Zodiakerna (gummibåtarna) i Hamiltonbukten som är uppkallad efter en svensk greve. Ståtliga berg stod upp som spjut från fjorden och på dem häckade tusen och åter tusentals Alkekungar. De kom farande från det öppna havet efter att ha ätit och for som en målsökande missil rakt mot klippan. Någon meter innan saktade de ned och landade snyggt på en för ögat omöjlig klippkant. Det var ett himla liv, de måste haft något stormöte!


3juli_2_3
Vi gled igenom en kanal som var väldigt grund och omringades plötsligt av irriterade silvertärnor. Som tur var hade Adam på sig sin ”anti-silvertärnor-angrepps-mössa” som hade gummipinnar som stack ut som på en igelkott. Det måste ha förvirrat dem en aning! Vi fortsatte att åka längsmed randen av glaciärer som lyste med sin knallblåa färg. Det var en tacksam dag. Solen lyste och bergen färgades starkt. Vi återvände till skeppet och styrde mot Fuglesangen, alltså inte Christer Fugelsang! Här satt vi bredvid Alkekungen, en fågel som på minner väldigt mycket om en pingvin och ofta kallas för Arktis pingvin (det finns inga pingviner i Arktis). De lägger sina ägg på bara klippor och ofta någon meter ned så att inte fjällräven tar deras ägg så lätt. De ser väldigt lustiga ut då de flyger med sina oproportionerliga vingar i jämförelse till deras runda kroppar. De landar med sina fötter och studsar runt lite. Vi satt helt enkelt någon meter ifrån skådespelet! Det var dags att hoppa ombord igen och jag tog mig en löptur på 1 ½ timme runt däck. Jag menar, runt, runt, runt, runt och runt och, ja lite runt igen. Jag tror det blev 200 varv! Men utsikten var underbar, luften var frisk, utsikten var makalös och det stundade mot grillfest ute på däck. Då kom Jonas och begärde halt! Han sa tyst. Vi har upptäckt isbjörn och planerar att sjösätta zodiakerna. Yes tänkte jag! Precis då höll Olle ett föredrag i salongen om Andrée och han blev avbruten precis som jag igår då vi påträffade isbjörn. Vi kanske ska hålla föredrag oftare för då tycks ju isbjörn alltid dyka upp. Det var fulländade leenden hos alla vi äventyrare ombord. Båtarna var i sjön och vi körde tysta likt marinsoldater mot den strand där flera med kikaren hade upptäckt en väldigt vit isbjörn. Vi närmade oss. Vi var tysta, väldigt tysta. Det var bara det dova lågt puttrande ljudet från utombordaren som gjorde ett litet ljud ifrån sig. Isbjörnen befann sig på kustremsan på land och åt ägg från några måsar som inte tyckte att det var särskilt uppskattat. Vi var nu 70 meter ifrån isbjörnen då han började undra vad det var för märkliga ”isberg” som närmade sig med en sådan hastighet. Han luktade och han vände och vred huvudet för att försöka lista ut vad det var som pågick. Sedan sprang han iväg på andra sidan av denna lilla holme. Men hans huvud tittade fortfarande nyfiket upp för att undersöka vad vi var för ena! Vi smög runt igen och såg hur denna lilla 3-4-åriga isbjörnshanne satt på en sten och nästan halvsov. Han såg väldigt trött ut där han satt och nickade. Vi smög oss så nära som 30 meter ifrån isbjörnen och han var helt likgiltig och ointresserad av oss. 50 kameror smattrade och vi rörde i princip endast på pekfingret på avtryckaren. Tänk vad smickrande för denna unga björn, att bli uppskattad av så många! Efter ett tag då vi var mätta och 400 bilder var tagna så var det dags att dra till Quest för en festmåltid. Givetvis kom vi först till båten. 🙂


3juli_2_2
Det serverades allt kött och all fisk du kan tänka dig med en härlig salladsbuffé. Jag tog 5 omgångar och kände att det tyvärr inte gick in mera. Det var shorts som gällde för mig och Jonas och temat för fula hattar. En och en annan ful hatt lyckades folk skaffa och de som inte fann en ful hatt eller mössa tog ett par isbjörnskalsonger! Vi avslutade denna fulländade dag med att se BBC-dokumentär om polerna och om den fantastiska kejsarpingvinens umbäranden. Vi är i paradiset!


3juli_2_1
Kram från Fredrik Sträng och polargänget!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: