Mot packisen!

Onsdag 15/7
Virgohamna – Fuglesongen – Hamiltonbukta
Efter att ha färdats norrut mot nordvästra hörnet av Svalbard under natten vaknade vi upp i Smeerrenburgfjorden. Planen var att ta oss till Virgohamna och Smeerenburg efter frukost. Äntligen har vi kommit till det förväntade Svalbardvädret. Det är en bitande kyla som smeker kinden, och man inser snart att det inte hade varit fel att ta den extra tröjan som man har med sig. Vi tar oss i land och upplever den historia som kretsar runt valfågstepoken och polarfararnas öden. Det är en märklig plats med mycket känslor.

Virgohamna
Efter lunch har vi siktet på Fuglesongen, en av de trevligaste fågelklipporna i området. De små pingvinliknande Alkekungarna visade upp sig från sin bästa sida och lät sig beskådas under flera timmar. En lång skön eftermiddag som gav ett fantastiskt möte med de små varelserna vid klippan och styr skutan mot Woodfjorden och Hamiltonbukta. Hamiltonbukta är namngiven efter en viss greve Hugo W. Hamilton, som var här på Svalbard under början av 1900-talet. Han var officer i svenska flottan. I denna bukt kunde vi uppleva en fantastisk fågelklippa med spetsbergsgrisslor och tretåig mås, och inne i bukten en stor graciös glaciär som hade tydliga nya brottytor efter kalvning. Här fick vi även se vikare (ringsäl) som simmade runt framför glaciären. Även detta en häftig upplevelse. Idag kom vi hem klockan tio. Jättekul att det blir lite utflykter även på kvällen.
//Martin

Tisdag 14/7
Ny-Ålesund – XIV Juli bukta – Liliehööksglaciären

Första natten ombord på fartyget har nu passerat, och var en behaglig resa. Vi åkte öster om Prins Karls Forland vilket gjorde att vi slapp dyningarna från Norra Atlanten. Ny-Ålesund är en gammal norsk kolbrytningsby, som idag endast ägnas åt forskning. Ny-Ålesund ligger vackert mitt i Kungsfjorden med vitklädda toppar och glaciären runt om. Det andas äventyr och upptäcksresande. Oscar Westman, en av våra guider, håller ett föredrag om norrmannen Amundsen och hans strävan att nå Nordpolen. Vi tog en promenad ut till ”masten” och fick se polarräv-familjen som har sitt tillhåll under ett av husen i byn.

Ny Ålsesund
 Under lunch tog vi oss upp norrut i Kungsfjorden till ”XIV Juli bukta”. En bukt döpt efter franska nationaldagen av den franska expeditionen La Rechercher. Och så bra det passade att besöka detta ställe denna dag. Idag är det ju Frankrikes nationaldag! Vi gjorde en zodiac-cruise och fick se lunnefåglar, spetsbergsgrisslor, vittrut. Vi tog även en promenad upp till ”Hanging garden” och längs straden bort mot glaciären. En
underbar dag med strålande sol och varmt i luften. Åter till skeppet väntade middag och efter den en zodiac-cruise vid ”Liliehööks glaciär” . Här fick vi se en magnifik glaciär som sträckte sig 180 grader runt, otroligt häftigt. Vi fick även fantastiska möten med storsäl. En stor kobbe låg på isen och njöt av solen och lät visa upp sig från sin bästa sida.
//Martin

Måndag 13/7
Longyearbyen – Barentsburg – Kungsfjorden
Efter en bråkig natts sömn, tack vare midnattssolen, så fick vi förmiddagen ledig att utforska Longyearbyen. Efter lunch gick vi gemensamt med guiderna till Svalbardsmuseet.
En bra start på vår expedition där vi fick läsa och titta på den historia som skapats på Svalbard. Här presenteras Svalbards natur och klimat, djurliv, mänskliga historia, upptäcktsresanden och situationen idag.  Efter det tog vi oss till fartyget, M/S Quest. Ett litet, men trots det rymligt expeditionsskepp och låg i hamn vid ”Bykaja”. Från Longyearbyn seglade vi ut med sikte på Barentsburg. Den ryska gruvbyn som ligger ca 30km rakt väster om Longyearbyn i Isfjorden. Vilket ställe. Stora byggnader i gult tegel och träbyggnader på sned. Det känns verkligen öde och ensamt, och här lever ca 450 ryssar och ukrainare. Det känns konstigt. Här har tiden stannat och när vi promenerar runt i byn upptäcker vi att Stalin fortfarande vakar över allt. Här finns en staty av han mitt i centrum. Allt som finns i byn påminner om forna dagar.

barentsburg
Efter att ha fått en bra guidad tur tillsammans med Slava, Barentsburgs egna språkorakel, ger vi oss iväg igen. Nu bär det av norrut mot Kungsfjorden och Ny-Ålesund.
//Martin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: