Augusti på Svalbard

Söndag 16e augusti
Oj vilket äventyr vi är på! Ett helt fantastiskt landskap omger oss. Karga berg, djupa fjordar, spännande vegetation och ett otroligt djurliv. Idag fick vi se den mäktiga Monaco glaciären där tusentals Tretåiga Måsar sökte föda bland isen i fjorden. När vi kom tillbaka till skeppet väntade som vanligt en utsökt lunch och man blir så uppassad att man känner sig som en kunglighet. Vi fick en melonsorbet till efterätt som inte var av denna värld. Vad väntar i morgon måntro?

Lördag 15e augusti
Dansköya. Utgångspunkt för inte mindre än Andrée’s ballongexpedition 1897. Denna närmast mytiska plats blev föremål för en morgonlandning och det var lite kusligt att tänka sig hur det gick för pojkarna efter deras luftfärd över isen. Här fick även se ett par gamla späckugnar och gravar efter valfångstmän. Efter lunch var det dags för en zodiackryss i den underbart vackra Fuglefjorden. Vilken dag.

Fredag 14e augusti
Följande dag angjorde vi Ny-Ålesund som är världens nordligaste bosättning och i dag hem åt ett hundratal forskare och teknisk personal. I fjärran kunde vi se vackra bergskedjor och dramatiska glaciärer breda ut sig. Vi blev guidade runt mellan de färgglada husen och fick skymta en fjällräv som gömde sig under en husgrund. Här fick vi också lära oss lite om den store polarfararen Amundsen och hans äventyr på polarhavet på 20-talet. Upplyfta av detta gick vi samma eftermiddag iland längre in i Kungsfjorden och fick se inte mindre än två renar, massor av vackra blommor och en fantastisk utsikt.

Torsdag 13e augusti
Nu är det dags för långresa. Ombord på vårt fina lilla expeditionsfartyg Quest seglade vi iväg på äventyr. Första stoppet blev Barentsburg där vi guidades av den alltid lika trevlige Slava som under ett par informativa timmar visade oss det bästa av denna ryska bosättning. Vi enades efteråt att detta tydligen även är en resa i tiden såväl som i rummet. Fjorden låg som en spegel och under natten stävade vi vidare.

Annonser

Ett svar to “Augusti på Svalbard”

  1. Helena Says:

    Vad spännande att kunna följa med lite grann på färden.Häls så mycket till Jan Ercson som är med på expeditionen. Jag har inte kunnat nå honom.Kanske är mottagningen dålig. Vacker natur får man säga. Hälsningar helena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: