Deception Island & Half Moon bay

 18 november, 2009
Vi blev väckta extra tidigt den här morgonen eftersom vi skulle segla igenom ”Neptun’s Bellow”, den trånga infarten in till ”Deception Island”. Mitt i den trånga passagen mellan de miljoner år gamla klippväggarna av komprimerad aska och magma ligger det en stor sten som har sänkt ett antal fartyg under åren. För vår kapten var detta dock inga problem, han manövrerade fartyget med säker hand och när vi var igenom och kratern öppnade upp sig framför oss ökade han farten och satte av i riktning mot fastisen på den andra sidan. Väl framme vid iskanten krävdes det inte mindre än tre försök innan isen gav med sig och lät Ocean Nova glida in i en fin liten ficka, omringad av fastis. Nu var det ingen som hade tid med frukost. Landgången sänktes ner och passagerare, expeditions staff och besättningsmedlemmar strömmade ut på isen i en fotografisk orgie.

När vi var klara på isen och hade intagit vår frukost var det dags att lämna fartyget igen, denna gång för stranden i Whaler’s Bay. Solen strålade och den varma ångan som steg upp från den vulkaniska stranden skapade en helt fantastisk inramning av landskapet. Här kunde vi välja mellan att beundra den fantastiska utsikten från toppen på ön, ”Neptun’s Window”, eller njuta av djurliv och historia på stranden vid den gamla valfångsstationen. Några av oss fick faktiskt se en leopardsäl också. Innan vi begav oss tillbaka till fartygen så var den några som tog chansen att bada från stranden.

Dagens, och den här expeditionens, sista landstigning gjordes vid Half Moon Island. Här finns bl.a. en stor koloni Hakremspingviner och tro det eller ej, en Macaronipingvin.

Det här var dessutom ett perfekt ställe att sätta sig ner på en sten och bara reflektera över den fantastiska expeditionen som lider mot sitt slut. En och annan tår föll på några kinder när vi såg ön försvinna bakom oss i Zodiacen på väg tillbaka till fartyget. Nu är det raka vägen norrut som gäller…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: