Första landstigningen

Följ PolarQuests guider Jonas och Vera som berättar om äventyret på det södra halvklotet.

Då var det äntligen dags för det vi väntat på så länge, vår första landstigning i Antarktis. Vi hade legat för ankar sedan 3-tiden i morse så redan när vi blev väckta kunde vi se ön genom vårt fönster och kände oss lite spända och fulla av förväntningar. Vi hade lite snö i luften och en behaglig temperatur så vi hade all förutsättningar för en lyckad landstigning. På land delade vi upp oss i olika grupper; en satte av västerut för en liten längre vandring och stötte på några Wedellsälar som låg på snön i närheten av vattnet. En annan grupp gav sig av på skidor åt samma håll, några kajkade och resten vandrade omkring fritt eller gick bort till den stora kolonin av hakremspingviner och en macaronipingvin. Väl tillbaka ombord var det dags för en välförtjänt lunch och ett föredrag om Is, snö och glaciärer.

Nu var det dags för den här gruppen att passera igenom den isfyllda trånga passagen ”Neptune’s Bellow” för att ta oss in i den kollapsade kratern på den aktiva vulkanön ”Deception Island”. Även den här gången manövrerade kapten fartyget säkert förbi den stora sten som sänkt många fartyg genom åren. Vi fortsatte mot fastisen på andra sidan och framme vid iskanten gav isen med sig och lät Ocean Nova glida in i en fin liten ficka. Landgången sänktes ner och passagerare, expeditions staff och besättningsmedlemmar kunde ut på isen.

När vi var klara på isen gjorde vi en landstigning på stranden i Whaler’s Bay, en gammal valfångsstation. Här kunde vi på egen hand vandra omkring och titta på de gamla byggnaderna och djurlivet.

Vi kunde också ta en kort promenad upp till Neptune’s Window.

Efter middagen samlades vi allihop i biblioteket för en liten skål för Antarktis. Undrar vad morgondagen har att erbjuda?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: