På väg längs norska kusten mot Svalbard

Fredag 4 juni – Nordfjord & Olden

Vi vaknade upp på väg in i Nordfjord i morse. Solen strålade som aldrig förr och det var en klarblå himmel. Det var ett konstant sorl av ”Åhh!”,  ”Oj!”, ”Titta vad vackert!” och  ”Helt fantastiskt!”  på däck och det smattrade som aldrig förr i kamerorna. Det gick inte att låta bli att bli hänförd av den helt fantastiska utsikten och fjordlandskapet som omringade fartyget. Senare fick vi också veta att vi hade haft en fantastisk tur med just vädret för det hade regnat i nästan två dagar innan. Men, jag var här även förra året samma tid och då hade vi samma underbara väder så jag föredrar att tro på att det är M/S Quest, vårt fina lilla expeditionsfartyg, som för tur med sig vart vi än åker.

Hur som helst; när vi kom fram till Olden hade vi lite fri tid för att spatsera runt och besöka de små butikerna som låg längs hamnen innan det var dags för lunch och ladda med lite energi inför vårt glaciärbesök.  Efter lunch blev vi som sagt var hämtade med buss för färd upp till Briksdalsglaciärens kafeteria som också tjänade som startpunkt för vår lilla vandring upp till glaciärtungan.

Vandringen tar ca. 45 minuter och vart du än tittar finns det anledningar till att ta fram kameran. Vattenfall som brusar, getter som strövar omkring, snöklädda bergstoppar och en otroligt grön och lummig teräng med fina små bäckar.


Om man inte ville gå den lätta 2,5 km lätta vandringen upp till glaciären gick det bra att lifta med en av de gröna så kallade ”Troll bilarna”, en form a golfbilar som tar dig nästan hela vägen upp. Väl framme vid glaciärtungan var det några av oss som inte kunde motstå frestelsen att hoppa i det iskalla glaciärvattnet för en uppfriskande liten simtur.

När vi kom tillbaka ner till kafeterian bjöds vi på en makalös tårt- och bakelsebuffe med kaffe eller te. Det var tur att vi hade vandrat upp och ner till glaciären innan så vi hade gjort oss förtjänta av detta frosseri i snabba kolhydrater.

Jag behäver väl knappast säga att däcket var fullt när vi lämnade Olden bakom oss. Alla ville få en sista vy av denna fantastiska plats. Som lite grädde på moset gjorde vi dessutom en liten skeppskryssning efter middagen innan vi fortsatte norrut mot nya vidder.  Vilken underbar start på vårat Norgeäventyr.

Hälsningar,
Jonas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: