Måndag 7 juni, 2010 – Lofoten Island (Å, Reine och Trollfjorden)

Vår guide Jonas Sundquist bloggar på vägen upp längs norska kusten med M/S Quest.

Å är en fantastisk liten fiskeby, inte bara för dess korta namn, utan även för de människor och den atmosfär som du möts av när du kliver i land. Överallt i byn hänger torkad fisk och här liggen världens äldsta fabrik av torskleverolja som fortfarande är i bruk.

Vädrets gudar verkar fortfarande gilla oss för solen skiner starkare än någonsin från den klarblå himlen och det är lugnt och stilla. På ”Lofotens museum för torkad fisk” får vi en underhållande presentation av museets egen starka karaktär, Steinar, och det var några av oss som t o m var modiga nog att prova torskleveroljan. Vi hade också tid att ströva omkring själva och njuta av den fantastiska utsikten här på vårt första stopp i Lofoten.

På eftermiddagen besökte vi en annan fiskeby, Reine, där vi gjorde en underbar zodiactur. En av zodiakerna passade dessutom på att ägna sig åt lite fiske och kom tillbaka med nio stora fina torskar som senare serverades till middag i restaurangen. Färskare än så blir det bara inte.

Efter middagen tog kaptenen med oss på en stillsam och magisk skeppskryssning i den lilla Trollfjorden där de vackra bergssluttningarna speglade sig i det lugna vattnet. Det här var ett otroligt bra sätt att runda av en händelserik dag; MEN det var inte riktigt slut än faktiskt för kl. 00:50 passerade vi polcirkeln och dess monument och det kunde vi ju inte låta passera obemärkt så därför samlades vi alla på fördäck och skålade med lite varm vinglögg. Det var en blandad skara som stod iklädda allt från full ”polarmundering” till pyjamas.

Nu ska jag sova för i morgon blir det en spännande dag till havs med föreläsningar och valspaning. God Natt!
//Jonas
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: