16 juni Liefdefjorden – Andøyane

Egentligen var väckningen planerad till 07.00 idag men vi blev väckta lite tidigare för tre st isbjörnar hade siktats från bryggan vid mynningen av Liefdefjorden. Det tog inte så lång tid innan de flesta hade hunnit ut på däck och det viskades och pekades för fullt för att alla skulle hitta björnarna som för tillfället befann sig ganska långt bort på isen i full färd med att festa på en säl. Det var inga problem med att se dom klart och tydligt med kikare och på avstånd såg det ut att vara en hona med två ungar. Vi kröp sakta närmare med fartyget men eftersom det är grunt här vid Andøyane fick vi ta det försiktigt så vi ankrade och beslutade att sätta i Zodiacerna direkt efter frukosten stället.

Mätta efter världsrekord i snabbfrukost satte vi oss alla i Zodiacerna och satte kurs mot björnarna. Vi kom ända fram till iskanten och kunde där parkera zodiacerna i isen för att få en bra titt på behörigt avstånd; säkert för både oss och björnen. Under en timma fick vi privilegiet att beskåda detta skådespel med den ena isbjörnen som fortfarande åt av sälen omringad av bl.a. ismåsar och de andra två som vilade sig lite på maten.
När vi kom tillbaka till fartyget värmde vi oss i 45 minuter och sedan satte vi oss i Zodicerna igen för en kryssning mellan Andøyane. Vi fick se tärnor, labbar, brednäbbade simsnäppor, ejdrar (inklusive praktejder), alfågel och en hel del andra måsar och trutar.  Vi såg också en hel del björnspår och vikare.
Vilken morgon; och vi har inte ens hunnit äta lunch än.
Hörs om några dagar igen!
//Jonas
Annonser

Ett svar to “16 juni Liefdefjorden – Andøyane”

  1. Märit Says:

    Ååååh, vad jag längtar!
    Men jag får vackert vänta i ett år innan jag får vara med om att se allt på plats!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: