1000 kungar och en drottning av arktis

26 Juni, 2010

Smithbukta, Fuglesongen, Holmiabukta
Efter en natt på resande fot vaknade vi till Oscars röst i Raudfjorden. Det var dags för en Zodiackryss vid Smithglaciären. Det första vi såg, efter att klivit ner i gummibåtarna var en storsäl som låg på ett isflak mitt ute i fjorden. Det blev ett fantastiskt möte på nära håll.

Eftermiddagen var ämnad alkekungarna. Dessa små, söta hjältar som häckar i tusentals på Fuglesongen. Eftermiddagens möte med alkekungarna var en stor upplevelse. Deras flykt undan vittrutarna och charmiga läten fick oss alla förtrollade.
Vi som ville fick en till möjlighet att besöka ett valkadaver, och se om det kunde finnas några björnar där. Men på väg ut till Holmiabukta såg vi en isbjörnshona med unge på en av de små öarna på väg mot bukten. Björnarna var troligen på jakt efter fågelägg. De gick runt på ön och mumsade ägg för fulla muggar.

Ljuset var fantastiskt, och bakgrunden magnifik. Tänkt vilken dag! Började med sälmöte, fortsätter med valrossföredrag, alkekungar och avslutas med isbjörnar. Denna dag kommer bli svår att glömma!

//Martin J
Foton: Oscar Westman
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: