5 juli – Petropavlovsk – Kamtjatka

PolarQuests guide Jonas Sundquist befinner sig på en expedition till Kamtjatka & Kurilerna. Följ med honom på äventyret här.

Idag var det äntligen dags att kliva ombord på fartyget och börja utforska Kamtjatkas kust, Kurillerna och Commanderöarna. Efter att ha vaknat och ätit frukost på vårt hotell så besökte vi det vulkanologiska institutet här i Petropavlovsk-Kamtjatka (allmänt kallad PK). Institutet är Rysslands enda institut för modern vulkanologi. Här fick vi en presentation om vulkaner och jordbävningar och geologi i det stora hela och en liten förevisning av olika geologiska fynd som gjorts runt om i världen vid vulkaniska områden. Det var oerhört intressant och föreståndaren för institutet, Sergej, var en man med mycket humor.

På vägen till fartyget fick vi även en liten bussrundtur kring PK och stannade för att titta på lite monument. Vi åkte även upp på sluttingarna
som omger hamnen i PK för att få en bra utsikt över Avacha Bay.  Petropavlovsk-Kamtjatka är förresten grundad och döpt av Vitus Bering som kom hit på sin andra Kamtjatka expedition 1740. Fartygen han använde sig av hette Sankt Petri och Sankt Paul och han döpte platsen efter sina två fartyg, därav namnet Petropavlovsk.

Med denna historia i bakhuvudet kändes det extra spännande när vi seglade ut ur Avacha Bay och vi hann knappt lämna kajen innan vi såg några knubbsälar runt fartyget och bara 10 minuter senare såg vi våra första tofslunnefåglar. Det är alltid en speciell känsla att i början av varje expedition stå på observationsdäck längst upp på fartyget med kikare och kamera i handen och suga in alla intryck när fartyget seglar ut ur hamnen, på väg mot det okända och nya äventyr; och det var ingen skillnad den är gången.

Nu var vi äntligen på väg. Därute väntar vulkaner, flora och fauna på oss och vi är så redo vi någonsin kan bli för dessa möten som komma skall. Jag återkommer om några dagar med en ny rapport.
Stay safe!
//Jonas
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: