7 juli – Kurilerna

PolarQuests guide Jonas Sundquist befinner sig på en expedition till Kamtjatka & Kurilerna. Följ med honom på äventyret här.

P.g.a. dimma och storm var vi tvungna att ställa in alla landstigningar under gårdagen och som plan B fortsatte vi istället att segla söderut längs Kurilerna för att komma ur stormen och börja i söder för att sedan jobba oss norrut igen. På det sättet förlorar vi inte några dagar utan ändrar bara om lite i ordningen. Det är sådant som hör till när man är på fartygsexpeditioner i avlägsna områden men det är också det som gör det så spännande, man vet aldrig vad man kommer att se. Garantier kan du få på zoo; här är vi ute i verkligheten, bland vilda väder och djur.

Idag var det dock äntligen dags att ge oss iväg ut på vår första aktivitet utanför fartyget sedan vi lämnade Petropavlovsk-Kamtjatka för 1,5 dagar sedan. Zodiackryssning och landstigning på ”Toporkov Island” stod på schemat. Toporkov är ryska och betyder ”Tuffted Puffin” (eller
Tofslunnefågel på svenska) så ni kan själva förstå vad huvudmålet med aktiviteten var. Vi hade dock bara hunnit lämnat fartyget när någon ropade ”Späckhuggare” över radion. Det var en grupp på mellan 10 och 15 individer som simmade förbi ett par hundra meter bort och alla zodiaker satte kurs mot dem. Wow, vilken upplevelse! Vi gjorde allt vi kunde för att hålla ett bra avstånd från de för att inte stressa eller skrämma dem men vid några tillfällen dök de oplanerat upp bara några 10-15 meter från zodiakerna och alla jublade och hurrade över den oförglömliga närkontakten. Glädjen var enorm!

Efter ett tag lämnade vi de svartvita underverken ifred och eskorterade av ett par knubbsälar vände tillbaka för att fortsätta vår avsedda landstigning på tofslunnefågelön. När vi kom iland på den lilla men otroligt gröna och välbevuxna ön var vi tvungna att se upp vart vi satte fötterna när vi stegade genom det höga gräset för hela ön var som en Schweizerost av gamla japanska skyttegravar från kriget. Man kunde verkligen känna historiens vingslag. Framme vid klippsluttningarna var det en fantastisk upplevelse att sätta sig till rätta i gräset och smälta in med omgivningen för att betrakta tofslunnefåglarna som susade förbi ovanför huvudet.

Eftermiddagens aktivitet var också tänkt att bli en landstigning fast den här gången inne i kratern på Yankicha Island som bl.a. är hem för
uppskattningsvis över en miljon par tofsalkor, plymalkor och grisslor. Tyvärr blev det ingen landstigning för de vindpiskade dyningarna var alldeles för kraftiga så vi gjorde en zodiackryssning på utsidan av kratern istället vilket inte gjorde något eftersom vi kunde observera det vi kommit dit för från zodiacerna istället.

Någon timme innan det börjar skymma så kommer tusentals grisslor, tofsalkor och plymalkor tillbaka efter dagens ”fisketur” och samlas på

vattnet i väntan på att flyga tillbaka till ön lagom till skymningen. Vattenytan och himlen blev svartare och svartare av dessa små krabater allt eftersom fler och fler valde att komma tillbaka. Det var nästan magiskt att uppleva detta.

Lite småfrusna men euforiska återvände vi till fartyget strax efter kl. 20 och med tanke på att vi blev väckta kl. 6.15 i morse så hade de flesta inga problem med att somna. Jag lyckades dock klämma in en bastu och sortera dagens foton innan jag hoppade i säng nöjd över att jag lyckats ta de bästa späckhuggarbilderna jag tagit på flera år. Det här var definitivt en bra start på vårt äventyr i Kurilerna. Jag

återkommer om några dagar igen med en ny rapport.
Stay safe!
//Jonas
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: