Kommendörsöarna & Kamtjatkahalvön

2010-07-12

Humöret var på topp idag, kanske t o m lite mer än vanligt med tanke på den otroliga gårdagen, där vi förutom den fantastiska miljön och en massa olika sorters fåglar även fick se gråval, uttrar, björn och jättehavsörn.

Morgonens landstigning i byn Nikolskoye på Beringön började med en passkontroll nere på stranden. För att besöka Kommendörsöarna behövs en massa speciella tillstånd och därav den grundliga kontrollen av både pass och visum. Det var första gången som jag varit med om en passkontroll på en strand och jag verkade inte vara den enda för alla ville så klart föreviga denna lite udda händelse.

Byn består av ca 1000 personer och här besökte vi det mycket fina museet som bl a berättade om Bering och hans expeditioner på 1700-talet. Vi promenerade också omkring och tittade på byn och pratade med lokalbefolkningen och besökte ett monument över Bering. Några av oss tog även en kopp te hos Sergej, en lite udda man och lokal konstnär som hade många strängar på sin lyra. Han berättade gärna om sina äventyr, t ex om när han seglade på Indiska Oceanen. I sin ”studio” nere vid vattnet hängde alla möjliga objekt som han hittat eller samlat på sig under åren. Allt ifrån livbojar från japanska fartyg och käkdelar från späckhuggare och hajar till tidningsurklipp från andra världskriget och om prinsessan Diana. Hans målningar, gjorda enbart med stiftpenna och bläck, var otroligt detaljrika och jag köpte en som en liten souvenir som jag ska hänga upp på väggen bredvid mina andra minnen från alla spännande expeditioner jag varit på.

Efter lunch besökte vi en koloni med runt 2000 nordliga pälssälar på den nordvästra udden på Beringön. Här fick vi beskåda när hanarna gjorde allt de kunde för att skydda sina harem med honor från andra hanar och det kan gå ganska vilt till ibland må ni tro. De otroligt söta pälssälungarna lekte på stranden och såg så vilsna ut, som bara sälungar kan göra.

Kommendörsöarna består av fyra öar – två större, Bering och Medny, samt två mindre, Arij Kamen och Toporkov. Toporkov ön är dock inte att förväxla med den andra Toporkovön i Kurilerna som jag berättat om tidigare.

Som avrundning på dagen och vårt besök hos sälarna tog vi gummibåtarna till Arij Kamen. Ön är egentligen en enda ganska låg fågelklippa som är så liten att det endast tar 5 minuter att åka runt den med en gummibåt om du gasar på lite- Vilket också förklarar namnet, för kamen betyder nämligen sten eller klippa på ryska. Trots att den är så liten så är den hem för flera tusentals fåglar och vi såg bl a tofslunnefågel, tretåig mås, olika sorters skarvar, papegojalka, grisslor och klippsnäppa.

Nu har vi dessvärre bara två dagar kvar på denna oförglömliga expedition och vi får se vad de dagarna har att erbjuda…

Stay safe!

//Jonas

2010-07-10

Så har vi då lämnat Kurilerna bakom oss och återvänt till Kamtjatkahalvön. Bukhta Russkaya är egentligen inte en bukt utan en fjord och när vi sakta men säkert seglade in i fjorden med vårt fartyg Spirit of Enderby blev vi välkomnade av blå himmel och strålande sol. Jag har absolut ingenting emot dimma och lite ”mindre soliga” vädervarianter men det är klart att väder som detta gör att man känner sig ännu gladare än vanligt.

Det kändes som om vi hade alla förutsättningar för ytterligare en bra dag och redan på vägen in i fjorden fick vi bekräftelse på att så också var fallet. Förbi fartyget flöt nämligen ett antal små grupper av den fantastiskt charmiga havsuttern som vi alla trånat och längtat efter att få se. Som det sig bör för en havsutter så låg de där och vilade på rygg på ytan med ”fötterna” i vädret och tittade på oss när de sakta drev förbi. För att ytterligare rama in den fantastiska utsikten som inte kan beskrivas utan måste ses med egna ögon så låg det massor av tofslunnefåglar och guppade på ytan. ”Titta där i det där gamla trädet” ropade någon och vi tog alla fram kikarna och zoomade in en Stellers havsörn (eller jättehavsörn) som vi också hoppats få se under vår expedition.

I enlighet med den ryska byråkratin så tog det nästan 1,5 timme av passkontroller, pappersarbete och väntan innan vi fick klartecken från gränspolisen att gå iland men när det var klart så satte vi kurs in mot land med zodiacerna för att leta efter björn. På vägen in till land fick vi även se ett antal Largasälar som stack upp sina huvuden och nyfiket undrade vad vi höll på med. Largasäl är en underart till knubbsälen som egentligen hör hemma i packisen men på somrarna verkar den gilla att hålla till längs grunda kustområden, såsom längs Kamtjatka och Kurilerna.

En grupp av oss gav sig iväg längs stranden för att studera fågellivet och en gav sig iväg till fots längs floden inåt land för att leta efter björn. I björngruppen (som jag valde) hann vi inte längre än ett par hundra meter innan vi fick se våra första tecken på björn i form av färska spår i kanten av flodbädden. Sakta och så tyst vi kunde tog oss fram genom den midjehöga vegetationen som var kantad av iris och lupiner och när vi dessutom hittade en färsk lega med björnspillning steg spänningen ännu mer. Tyvärr låg nog vinden på fel så vittringen av oss spred sig inåt land för vi hittade ingen björn, men vad gör det, vi hade en fantastisk tur i björnens hemtrakter och vi fick ju bevis för att den faktiskt finns där.

Efter den utsökta lunchen i strålande solsken på däck gav vi oss iväg på en gummibåtstur precis utanför fjorden. Stellers sjölejon var målet med turen eftersom det finns ett tillhåll i närheten där de ofta ses. Vi hann dock inte långt innan tre späckhuggare dök upp ett par hundra meter framför oss så vi ändrade riktning för att se dem på lite närmare håll. Nog fick vi titta på närmare håll allt. Helt plötsligt dök de upp så nära gummibåten att jag inte kunde fokusera med min kamera. De var för nära för mitt objektiv helt enkel. Vilka underbara djur; så smidiga och fina och samtidigt så respektingivande. Efter ett tag lämnade vi dem ifred och styrde mot sjölejonen som också valde att showa lite för oss och var ovanligt nyfikna. Här fick vi också se ett par jättehavsörnar igen.

Puh, vilken dag! Det känns som om vi hunnit med två dagar idag och i morgon väntar nya äventyr för det är väckning kl. 05.30. Natti natti och ”Stay safe”!

//Jonas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: