Måndag – 26 juli 2010

Longyearbyen & Barentsburg

Tryggt och säkert kom vi fram till Longyearbyen och efter en kort natt på vårt hotell vaknade vi upp.
Efter en delikat fisklunch på vårt hotell, vandrade vi ned den korta vägen till det fantastiska lilla Svalbardsmuseum, som är en bra utställning och god introduktion till Svalbard på alla sätt och vis. Här kunde vi spendera mer tid, och försökt få allt av information, men vårt korta besök fick bli en försmak av det som komma skall, så det blev nog för denna dag. 

Bordade vårt bekväma fartyg, och snart svängde vi ut i Isfjorden och satte kurs mot vår första planerade stopp, den ryska gruvbyn Barentsburg.


Foto: Annica Larsson

Tidigare holländsk gruva men köpt av Sovjetunionen 1932, och etablerat som ett familjesamhälle. Bombarderat av den kända tyska pansarkryssaren Tirpitz under andra världskriget, men snabbt återuppbyggt och med topproduktion av kol under 1970-80-talet, med mer en 2000 invånare. Detta inkluderade barn och skola och med en atmosfär av hopp och framtid. Sista tiden har aktiviteten avtagit markant, på grund av dålig ekonomi, gruvbrand och flera dödsolyckor. Idag försöker ca. 400 personer restaurera gruvan för ny drift.

//Mats

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: