Nakdodka, Heraldön och Kaluychinhalvön

Följ med Polar Quest’s grupp och vår kollega Malin Forsell ombord The Spirit of Enderby i Ryska Arktis, Tjuktjerhalvön och Wrangelön!

3 september – Nakhodka
Fastän vi hade haft en rejäl utflykt på tundran på förmiddagen var vi sugna på mer äventyr! Vi hade nått fram till en ön Nakhodka, som ingen hade besökt på 30 år och vi skulle ha möjligheten att gå i land där. Vi var 17 modiga som trotsade vädret och bestämde oss för att följa med vår expeditionsledare Rodney.  På vägen till stranden såg vi en isbjörnshona med unge och det var även flera sälar i vattnet. Isbjörnshonan simmade iväg men ungen tvekade en stund innan den också hoppade i vattnet.

En liten stund senare såg vi en isbjörn stå på bakbenen i vattnet och titta på oss när vi åkte förbi. Helt fantastiskt!  När vi kom i land satt en fjälluggla en bit bort, en sådan otroligt vacker fågel. Det låg ett landmärke på andra sidan ön och vi tog oss över tundra och våtmark och kikade på märket som satts upp här 1963. Efter att ha poserat vid detta var det dags att börja vandringen tillbaka. Det började skymma när vi tog oss tillbaka till vårt fartyg igen.

4 september – Heraldön
Under natten hade vi åkt öst ut från Wrangelön mot Heraldön. Förmiddagen bjöd på en zodiakkryss runt ön och vi visste inte riktigt vad som väntade oss. Klipporna runt ön var magnifika! Lite dimma högst upp och stämningen var magisk. Runt ön fanns massa av fåglar, kanske inte så tätt som tidigare men fantastiskt vackra! Vi såg mängder av hornlunnefågel, spets-, sill- och tobisgrissla. I en grotta låg en grupp med valrossar och dåsade. Ca 50 meter från grottan fanns en sandstrand och där låg två isbjörnar. En av dem närmade sig grottan och dök i vattnet för att senare dyka upp på andra sidan grottan. Så lyckligt ovetandes låg valrossarna med en isbjörn på vardera sidan. (Förmodligen var inte björnarna riktigt hungriga och hoppades nog att en säl skulle komma förbi istället.)

Vi fortsatte en bit bort och hittade en annan strand där vi gjorde en kort landning och nu kunde vi ärligt säga att vi satt vår fot på Heraldön också!

På kvällen åkte vi förbi Roger’s Inlet för att släppa av våra unga rangers, de så kallade ”björnpetarna” och sedan bar det av mot fastlandet igen.

5 september – Vankarem
Denna dag spenderades mest till havs och dimman var rätt tät så vi hade svårt att se så mycket. Katya hade en föreläsning om Wrangels djur under de fyra årstiderna som var mycket intressant. Lite senare hade Justine en blomsterstund i baren och vi fick möjligheten att ta med kameror och laptops för att lista ut vad det var för blommor vi sett hittills.

Framåt kvällen hade vi nått fram till fastlandet och Vankarem. Det fanns valross i vattnet och vi fick möjligheten att ge oss ut för att spana efter dem. Den ena gruppen  fick se valrossar leka i vattnet framför zodiakerna. Grupp två hade lite mer tur då dimman lättnade lite och valrossarna var ännu mer nyfikna och vågade sig lite närmre. Vissa skymtade även en isbjörn i land. Efter denna lite fuktiga och blöta tur fick vissa inspiration och under middagen planerades en stund i bastun som avslutning på dagen.

6 september – Koluychin halvön
Tidig morgon plockade vi upp två forskare och vår färd gick vidare österut. Vi hade nu kommit fram till Kolyuchin halvön. Efter frukost bar det av mot land och vi hade tre timmar på plats att vandra som vi ville. På stranden satt en övergiven hund och åt på en säl som förmodligen flutit i land och en bit bort fanns en bit av en strandad Grönlandsval kvar. Vi hittade även en stor kälke och en rejäl båt. En av forskarna, Alexi, visade oss en liten stuga där han brukade spendera vår och sommar. Den hade både spis, säng, ett smart litet handfat och till och med egen toalett. Under stugan bodde sibirisk sisel, som även hade grävt ut små lyor i marken runt omkring. Brevid stugan fanns ett stort landmärke och tundran och stranden var full av drivved.

Halvön hade flera små sjöar och här fanns också mycket fågel. Sju olika vadare, fjällugglor, kejargäss och lommar bl.a vitnäbbad islom sågs vi här. De flesta av oss hade gärna spenderat mer tid här då det fanns så mycket att se och vädret var så behagligt och för oss nu, väldigt milt. Efter lunch var det dags för en stund med Justine och hon berättade om djur och natur på de olika polerna.

Koluychin halvön

Vi går nu vidare sydöst och imorgon är det dags för Uelen, något som vi alla ser fram emot!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: