Mot Sydgeorgien!

PolarQuests Maria Nordvall bloggar från Polar Star:

1-2 november, 2010

Det var en glad skara resenärer som mötes upp i den argentinska kuststaden Puerto Madryn. Det var här vi tillsammans skulle starta vår äventyrliga resa till Falklandsöarna och Sydgeorgien. Men vi gick inte direkt ombord på isbrytaren Polar Star utan passade på att besöka Valdés-halvön, upptagen på UNESCO:s världsarvlista.

Vårt första äventyr tillsammans kunde inte bli bättre: I strålande sol åkte vi mot Puerto Piramides, ute på Valdés-halvön. Här skulle vi gå ombord på en liten båt och fara ut för att se de sydliga rätvalar som varje år föder sina ungar här. Och vilket skådespel vi fick se! Mammorna, som inte ätit på flera månader, har sina ungar precis vid ytan för att spara energi som de behöver för att ta sig tillbaka till sina jaktmarker i Antarktis. Vi kunde se dem slå med sina fenor, visa stjärtfenan och nyfiket simma fram till oss på båten. En bra början på äventyret!

3 november, 2010

På ett totalt vindstilla hav tillbringade vi vår första dag ombord på isbrytaren Polar Star, som stävade mot Falklandsöarna. Vi vaknade av att Martin, vår expeditionsledare, berättade att späckhuggare fanns på babord sida av fartyget. Dagen till havs var allt annat än långsam, föredrag varvades med obligatoriska säkerhetsgenomgångar och inte att förglömma den goda maten som det bjöds på. Runt fartyget dök rätvalar upp titt som tätt och sjöfåglar seglade graciöst förbi. De söta brokpetrellerna kom jättenära och vi såg också jättestormfågel. Även kungs-, vandrings- och svartbrynad albatross fanns runt oss.

På kvällen var det dags för välkomstskål i bubblande champagne. Vi skålade för allt vi redan fått se, för det fantastiskt bra vädret vi hade och att väderprognosen var bra. Då det var totalt vindstilla, kunde Polar Star ta sig med god fart framåt, i 15 knop, och vi planerade att få en landstigning redan nästkommande dag: En bonuslandstigning på utposten Steeple Jason på Falklandsöarna. Här finns världens största koloni av svartbrynade albatrosser.

/Maria

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: