Falklandsöarna i sikte

PolarQuests Maria Nordvall bloggar från Polar Star:

5 – 6 november, 2010

Så kunde vi plötsligt se en samling öar på horisonten. Vi hade kommit till den nordvästra delen av Falklandsöarna. Öarna är kanske mest kända för Argentinas invasion 1982 i det så kallade Falklandskriget. Under våra dagar här fick vi lära oss mer om denna dramatiska historia, men de flesta av oss var främst här för att möta djurlivet.

Tre landstigningar blev fyra och det var i strålande solsken vi steg iland på den västliga utposten Steeple Jason. Gentoopingviner och sjölejon välkomnade oss. Caracara-fågeln patrullerade bland våra väskor och försökte ta allt som inte vaktades aktivt. Men det var främst i kolonin av svartbrynade albatrosser vi tillbringade tiden. Att ta sig förbi tussockgräsets enorma tuvor visade sig vara lite klurigt men vi kom förbi och ner till albatrosserna, där de satt på sina ägg.

Fler albatrosser såg vi redan nästkommande dag. Först landsteg vi på Carcass Island, där vi mötte fler gentoopingviner, men även magellanpingviner häckande i sina hålor. De som ville fick sig en lång promenad som avslutades vid öns enda bosättning med hela fyra invånare. De hade dukat upp ett helt bord med kakor, scones, te och kaffe åt oss. När vi tog oss tillbaka till fartyget, mätta på både kakor och upplevelser, dök en massa söta delfiner upp och hoppade runt våra Zodiaker. De var av sorten Peale’s dolphin.

Eftermiddagens landstigning på Saunders Island blev helt fantastisk. Solen kom tillbaka och på kritvita sandstränder såg vi våra första kungspingviner i små grupper. Klipphopparpingviner var det desto fler av. Dessa söta små pingviner var fulla av äventyr och de hoppade uppför klipporna mot sin koloni på sluttningen. Här fanns också albatrosser, och denna gång fick vi även se dem i flykt och runt oss på slutningen.

Så var det Falklandshistoria också: Under vårt besök i Stanley, huvudstaden med ca 2000 invånare och egen valuta, tog vår historiker Ewen med oss på en spännande busstur där han berättade mer om Falklandsöarnas dramatiska historia. Port Stanley tilltalade många som vandrade runt och upptäckte medan andra inte fått nog av djurliv och tog en kort busstur till Gypse Cove, där de såg många vackra pingviner och andra fåglar. När vi under eftermiddagen sammanstrålande på Polar Star så sattes kursen direkt mot Sydgeorgien. Det lugna vädret håller i sig och vi håller alla tummar för en snabb överfart för att maximera landstigarna på denna subantarktiska ö!

/Maria

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: