Sydgeorgien visar upp sin bästa sida!

PolarQuests Maria Nordvall bloggar från Polar Star:

11 – 14 november, 2010

Hela 15% av Sydgeorgien är täckt av is, och i skrivandes stund så har vi precis beundrat delar av denna is i form av den mäktiga Rising-glaciären i Drygalskifjorden. Sydgeorgien har verkligen visat upp sin bästa sida under vårt besök. Under sex dagar har vi gjort landstigningar. Det började på sydsidan på den sällan besökta King Haakon’s Bay. Sedan fortsatte vi på nordsidan med Salisbury Plain, Prion Island. Vi har efter det haft härliga vandring över ön i en så kallad Shackleton hike. Vi har kryssat med gummibåtar i Hercules Bay med macaronipingviner tittandes på oss från sina bon i tussockgräset.

Grytviken berättade mer om öns historia, och valjakten som utgick från bland annat denna by. Grytviken har fått sitt namn från de många kokkärl som Duse, Skottsberg och Andersson (tillhörande Nordenskjölds expedition 1901-1903) Grytviken var den största valfångstationen i södra oceanen i över 60 år. Den etablerades av kapten Carl Larsen 1904 och i sina bästa år arbetade över 300 män här och det slaktades mer än 54 000 valar. Vår dag avslutades med en härlig barbeque uppe på akterdäck, där vi kunde mingla med forskare som har byn som sin utgångspunkt.

Vädret har varit på vår sida, i strålande sol gick vi iland för en heldagsutflykt på St Andrews Bay där den största kolonin av kungspingviner finns. Det är en ganska obeskrivlig känsla att sitta där och se pingvinerna i deras dagliga liv och kamp för överlevnad. Även i den vackra bukten Golden Harbour sken solen på både oss, elfantsälarna och kungspigvinerna. Vi hade en otrolig vy över en vacker glaciär uppe på bergstoppen, speciellt om man klättrade upp på höjden för att skåda ljusryggad sotalbaross. Ja, våra dagar på Sydgeorgien har verkligen varit fantastiska, men än är det inte slut. Vi har hela två dagar kvar och vi ser verkligen fram emot dem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: