Safari av världsklass i Botswana

Adam Rheborg bloggar om spännande upplevelser på resan Botswana, Namibia och Zambia ReQuest.

31 mars 2011 – Central Kalahari Game Reserve

På morgonsafarin letade vi efter lejonen och fann en liten flock med två unga hannar och deras flickvän. De hade precis avslutat äta upp nattens fångst och låg nu och sov med enorma magar. När värmen nu steg beslöt sig lejonen för att leta upp skugga och där skulle de ligga fram till eftermiddagen då det igen blev lite svalare. Så på eftermiddagsutfärden åkte vi tillbaka och precis som Thuto förutspått började lejonen nu röra på sig. Detta gav oss flera gyllene möjligheter att fotografera dessa savannens konungar i vackert kvällsljus.

Till sist lämnade vi lejonen och dukade upp the Bush Bar igen, denna gång utan att bli avbrutna av något rovdjur. Istället gav Thuto oss en lektion om termiter. Det är svårt att förstå hur ett till synes ointelligent kryp kan skapa sådana imponerande kolonier, nästan som en organism i sig. Faktum är att när drottningen till sist dör, så slutar kolonin att fungera och snart dör alla de andra inom kolonin också.

Nära möten med lejonen i Kalahari.

1 april 2011 – Deception Valley – Jacana Camp, Okavango

Idag lämnade vi Kalahari för att utforska det berömda Okavangodeltat i norra Botswana. Medan vi väntade på flyget lärde Adam Thuto att jonglera med apelsiner till allas förtjusning. Snart var vi i luften och vi flög över ett allt våtare landskap – såg vi inte en elefant där nere?

När vi landade befann vi oss i ett helt annat landskap – det var grönt överallt och vi var omringade av vatten. En båt tog oss till vårt nästa läger – det vackra Jacana Lodge.
På eftermiddagen utforskade vi vattnen runtomkring i traditionella kanoter, så kallade mokoros och vi landsteg på en ö för att se den extremt sällsynta Pel’s fiskuggla – en ornitologisk höjdpunkt. Den obligatoriska solnedgångsdrinken avnjöts i skuggan av ett enormt baobabträd.

Utforskning av Okavango-deltat i mokoro-kanoter.

2 – 4 april 2011  –  Okavango

De följande dagarna försåg vår lilla grupp med några av de bästa vildmarksupplevelserna man kan få i Afrika – eller i världen för den delen. Jacanas våtmarker utforskades med båt samt land rover. Den senare har en makalös förmåga att köra genom de djupaste vatten. Här såg vi elefanter och flodhästar likväl som den vattenlevande lechwe-antilopen. Överallt fanns det djur, högt och lågt. Tusentals fåglar festade på den rikedom som det flödande vattnet bar med sig.

I området kring Tubu Tree, som är torrare, hittades den hemlighetsfulla leoparden igen och här gjorde vi också en vandring med vår egen bushman Calista, som visade oss hur San-folket levde. Med handgjorda redskap visade han hur man gjorde upp eld och fångade springharar och snarade fåglar. Fast det från början verkade simpelt så förstod vi snart att detta tog åratal att lära sig och informationen hade förts vidare genom många generationer.Vi hade elefanter i lägren varje natt och Thuto visade oss sin skicklighet när han lugnt dirigerade bort dessa vilda giganter så att vi kunde komma till våra ”tält”. Vi kommer sakna elefanterna…

En vacker leopard vilar sig uppe i ett träd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: