PolarQuest mötte våren i Skottland

PolarQuests Malin Forsell delar med sig av några spännande dagar på resan Skottland – Hebriderna och St. Kilda.

14 april – Staffa

Efter en solig landstigning på gröna Iona åkte vi vidare västerut och mot den lilla ön Staffa. Staffa består av sexkantiga basaltkolumner och har tre grottor som man kan nå in i om vädret tillåter. Turen var på vår sida och vi var glada att kunna göra en landstigning. Vi klättrade upp på den lilla ön och fick en fantastisk utsikt över omnejden. Äventyret fortsatte sedan nedåt, längs med den klippiga väggen och hala, slingriga stigen för att nå vårt mål – Fingal’s Cave. En så fantastiskt vacker grotta! Flera av oss uttryckte att vi aldrig sett liknande grotta och att man inte sett ”en riktigt cool grotta” innan man varit i Fingal’s Cave. Basaltpelarna var skarpt kantiga och längst in i grottan slog vågorna hårt mot väggarna. Så otroligt mäktigt! Vi försökte insupa så mycket vi bara kunde av detta naturens underverk och att Mendelsohn blev inspirerad av detta var det ingen av oss som tvekade på. Vågorna började slå allt hårdare mot vår ö och när det var dags att bege oss tillbaka till M/S Quest hade vår landningsbana nästan helt försvunnit. Bland vind, vågor och vatten tog vi oss i zodiakerna och åkte i från denna pyttelilla men helt fantastiska ö. Jag saknar den redan…

Fingal's Cave

16 april – Temple Sands, Little Bernera

Då vi fått en liten ändring i programmet gjorde vi ett spontant besök under eftermiddagen till Temple Sands på ön Little Bernera. Detta är en av två öar vid en liten bukt på norra Lewis, i närheten av Callanish Stones som vi besökt tidigare på dagen. Vi kom i land på en vit sandstrand och var omgivna av på gröna kullar. Uppe till vänster fanns en liten kyrkogård och uppifrån hade vi en vacker vy av havet på ena sidan och kullar med får på den andra. Några stannade kvar för att njuta av detta och några av oss vandrade till andra sidan ön för att mötas av ännu en ljuvlig sandstrand och ännu mer fantastisk utsikt. Solen sken och havet skimrade i turkost och lockade en av oss att ta ett spontant dopp. Här hade vi kunnat sitta länge, länge!

Temple Sands bjuder på kritvit sandstrand och turkost vatten.

17 april – Shiant Islands

Vår färd hade gått söderut och vi hade nu nått fram till Shiant Islands, en liten grupp av öar precis utanför Lewis östkust. Vi hade strålande väder då vi gav oss ut på zodiakkryssning. Öarna var gröna och omgivna av basaltpelare likt de vi tidigare sett på Staffa, men det fanns även grästuvor och fantastiska färger på stenarna. Längs med klippväggarna såg vi sillgrissla, stormfågel, skarv, mås, labb och massor, massor av tordmule. Och ett får!

Shiant Islands har flera grottor som glänste i allt från oranget till lila och vi hade även möjlighet att åka in i några av dem med våra zodiaker. Vi åkte vidare bland klipporna, en grotta ledde oss fram till en lagun-liknande öppning där vi såg en säl ligga och sola sig bland stenarna. Vi låg och drev en stund för att kika på sälarna omkring oss i vattnet och då plötsligt kom den flygande – havsörnen!  De flög omkring ovanför våra huvuden tills en av dem satte sig ner på en klippavsats en bit bort. En sån majestätisk fågel och enormt häftigt att kunna få se den här ute i det vilda. Vår start på dagen hade inte kunnat bli bättre och de vackra Shiant Islands var helt magiska denna morgon.

Vacker zodiakkryssning runt Shiant Islands.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: