Rapport från Svalbard, 12-20 juni

16 juni 2011 – Murchinsonfjorden, Alkefjellet, Torellneset, Vibebukta/Bråsvelbreen

Vi vaknade upp i Murschinsonfjorden där fartyget stod parkerat i isen. Senare runt frukost seglade vi vidare till Alkefjellet. En zodiactur gav oss en otrolig möjlighet att komma de hundratusentals häckande spetsbergsgrisslorna närmare. Under eftermiddagen stannade vi vid Torellneset med besök hos en grupp valrossar. Vi avslutade besöket med att vandra en tur på Nordaustlandet. Efter middag fortsatte vi utefter sundet Hinlopen och mot öster till glaciärkanten där iskappan breder ut sig mot havet. Här vände vi för att påbörja vår retur resa mot nord och väster.

Torellneset

17 juni 2011 – Moffen, Hamiltonbukta

Dagen började i packisen. Där tog vi en tur med zodiacerna och blev inständga av drivisen för en kort stund. Guiderna tog oss ut på ett stort isflak där vi kunde gå omkring och samlas för en liten hyllest till vår nordligaste nådda punkt med en skål. Efteråt blev dom som vågade inviterade till att ta ett bad i det arktiska polarhavet. 15 personer tog utmaningen och hoppade i plurret. Senare under dagen under färd mot väster genom isen upptäckte vi en isbjörn hona med två ungar. Vi fick se fantastiskt jaktbeteende då mamma björn försökte fånga en storsäl. Vi passerade Moffen och fick där se en större ansamling av valrossar. Efter middagen gjorde vi en zodiactur i Hamiltonbukta intill fågelberget med häckande spetsbergegrisslor och andra typiska fåglar. Här fick vi också ett fint möte med en storsäl.

Storsäl i Hamiltonbukta

18 juni 2011 – Holmiabukta, Fuglesongen, Virgohavna, Smeerenburg, barbeque i Fuglefjorden. 

Direkt efter frukost gjorde vi en zodiactur i Holmiabukta där två isbjörnar höll till. Vi fick också se rester efter en död val. Därefter landing på Fuglesongen med besök i alkekungkolonin. I ett skönt arktiskt solsken studerade vi dessa fascinerande små krabbaterna några timmar. Efter lunch fick vi vår första tur i zodiacerna med vind och sjösprut med besök till Virgohavna och Smeerenburgh. André började sin färd med ballongen Örnen här 1897 vid Virgohavna och vid Smeerenburg startade holländrna sin valfångst under början av 1600-talet. Då vinden blåste tog vi lä i Fuglefjorden där vi hade vår barbeque. Här klarande himlen och i ett strålande solsken styrde vi sent under kvällen mot söder genom Sörgattet – nordvästra hörnet av Spetsbergen och vidare ner till Forlandet.

Holmiabukta

Många hälsningar från fartyget och guideteamet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: