Midsommarfirande på Svalbard

 22 juni, 2011 – Liefdefjorden – Mosselbukta 

Under morgonen låg dimman tät och Renata passade på att hålla ett två timmar långt inspirerande föredrag om sina äventyr runt om i världen. Under föredraget blev hon dock avbruten eftersom vi hade val i sikte. De flesta av oss lämnade panoramaloungen och sprang ut på däck för att spana på de vik- och vitvalar som rörde sig i vattnet framför oss.

Vackra vyer på Svalbard

När vi svängde in i Liefdefjorden hade dimman lättat och molnen spruckit upp. Runt om oss hade vi makalösa vyer med snötäckta bergstoppar, fjordis och spegelblankt vatten. Ovanför oss cirkulerade fåglar och på isen hade vi turen att se storsäl, men fick även på långt håll se vår första isbjörn. Det var helt magiskt att färdas i denna vackra fjord. Efter Liefdefjorden tog fartyget sikte mot Mosselbukta, där vi gjorde en landstigning med zodicaerna. Det blev en lite längre vandring där Axel berättade om Nordenskiölds övervintring i Mosselbukta och vi fick se de kvarlämningar som finns bevarade från Polheim, det hus som Nordenskiöld och hans män övervintrade i mellan 1872-1873.

24 juni, 2011 – Midsommarafton i vinterlandskap

Vilken fantastisk midsommarafton! Vi vaknade upp i Holmiabukta och expeditionsledare Martin meddelade att guideteamet tidigare under morgonen hade sett isbjörn i området och att vi därför skulle ut och spana med zodicerna direkt efter frukost. Till vår glädje fick vi se ibjörn och vi satt länge kvar i zodiacerna och njöt av de fina möten vi fick. Det är nog få upplevelser som slår ett möte med isbjörn ute i vildmarken. Imponerande djur!

Möte med isbjörn

Efter lunch gav vi oss ut på en längre zodiackryssning bland is, glaciärer, snötäckta bergstoppar och öar i Fuglefjord. Det var en magiskt vacker dag med strålande solsken och klarblå himmel. Även här skådade vi isbjörn. Under tiden som vi var ute och kryssade bland isen hade besättningen förberett för kvällens midsommarfirande uppe på däck. Här bjöds det på grillat, musik och dans runt fartyget. För de modiga fanns det även möjlighet att ta sig ett dopp i det iskalla arktiska vattnet.  En midsommarafton som vi nog alla kommer minnas länge.

Hälsningar Emma Nilsson

Midsommar på Svalbard

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: