Rapport från Svalbard med M/S Quest, 3 – 11 juli

6 juli –  Danskön  och Holmiabukta.

Våra planer rördes till denna morgon av två björnar som strök omkring kring Danskön. De lät oss aldrig komma nära, och Olle kunde då berätta om Andree’s ödesdigra ballongfärd. Vi satte aldrig fot på den historiska mark där det startade, men kunde betrakta det hela från zodiakerna. Nog kände vi historiens vingslag, som faktiskt här sträcker ända till 1600-talets valfångst. Hemfärden tog oss runt en liten ö, där vi hade turen att träffa på en grupp sötnosade knubbsälar, vilande på stenar i strandvattnet. Världens nordligaste är de!

Isbjörnsäventyr fyllde eftermiddagen: en överväldigande kavalkad av beteenden kring den numera nästan försvunna sillvalen i Holmiabukten: sovande/vilande, dykande, vandrande, rutschande, ätande (och motsatsen), simmande –  mor och barn, ensam yngling, ja, mellan hela tre och hela sex björnar i olika konstellationer i alla hörn, mer eller mindre samtidigt! Tobisgrisslan på isen, och vittruten som väntade på en smula från björnens bord, ejdrarna vid glaciären och några gäss som sköt förbi, kacklande, förde in mer av livets värme. En någotsånär omtumlande upplevelse. Stilla, mild och spegelblank var bukten där allt visade sig! Vilken andra dag vi fick i kontrasternas land!

Hungriga isbjörnar i Holmiabukta

8 juli – Wood-, Liefde och Bockfjordarna.

Att vakna till blåvalens blås och äta frukost med isbjörnar är en lika unik som fullständigt overklig kombination. Denna morgon skänkte oss ett överflöd av upplevelser, slag i slag. Den väldigaste av valar delade sin måltid med ett par av de minsta, vikvalarna, och en fantastisk uppvisning avnjöts. Strax därefter närmade vi oss ett stort isfält i upplösning, men solitt nog för att bära fem björnar och ett antal vikare och storsälar. De var utspridda på avstånd från såväl oss som varandra, och vi parkerade i isen för att njuta och avvakta. Mäktiga, spetsiga berg och gnistrande glaciärtungor speglade sig i silkeslent vatten. Finbjörnen sniffade vår frukost och sick-sackade mot oss. Reste sig, klev ända in mot skrovet, reste sig igen och rundade sedan bogen: en frisk, stark ungbjörn i glänsande päls. Ännu ett förstklassigt möte, och så: vitvalsflocken längs iskanten med den vilande henna-färgade storsälen! Ismåsen cirklade runt oss, svärmar av dess släktingar fiskade i vild frenesi runt oss.

En tundravandring har mycket att bjuda, allt ifrån underbara blomsterängar av fjällsippa, purpurbräcka, kantljung och dvärgvide bland mossor och lavar, till nära-livet upplevelser av snösmältningens effekter på sand och lera. Lyckligtvis förlorades inte en stövel under denna uppfriskande vandring.

Ett fantastiskt isbjörnsmöte

9 juli – Lilliehökglaciären och XIV juli.

Kommendant Lilliehök, på Torells expedition 18xx skulle bli förvånad över hur mycket längre han hade fått ro för att komma upp till sin glaciär idag. Isen har dragit sig tillbaka ett flertal kilometer, men är ju inte mindre imponerande vacker för det. Flödande sol över den mäktiga, av sprickor genomkorsade fronten, nyanser av vit och blått lös mot oss. Ett besök hos en storsäl på ett litet flak, en serie större kalvningar, alla kring en liten sektion av fronten: åskdån, moln av skum och vatten och en serie dyningar – en kraftladdad natursensation! Vi steg upp på dödisen vid flanken, en upplevelse i sig själv. I solen glimmade vårt lilla skepp, en leksak i omgivningen.

XIV: e juli är en hovsammare glaciär, men dess omgivningar ger en minibild av Svalbard: det nakna berget, öknen, isens närvaro, och kontrasten med de gröna blomsterängarna under fågelklippan. Gäss med ungar betade liksom en ren däruppe. 14 C i skuggan är här en överväldigande temperatur! Vi återsåg lunnen bland grisslor på låga klippor, och möttes av en uppsjö av imponerande blommor i den ”hängande trädgården” innan vi tog farväl av isen vid glaciären. En härlig arktisk barbecue avslutade en fullständigt bedårande sommardag.

Glaciärkryssning

Många hälsningar från fartyget och guideteamet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: