Äventyr i Amazonas & Pantanal

PolarQuest har under hösten genomfört två härliga resor till Amazonas & Pantanal. Nedan följer ett utdrag från den första resan.

10 september 2011 – Rosa delfiner i Novo Airão

Denna morgon blev ett nytt äventyr då vi fick kämpa oss igenom en tuff terräng. Härdade som vi hade blivit så gick det dock utan problem. Halva gänget spanade på en speciell liten fågel, Manakin, som bara finns i detta område och promenaden blev lyckad då den lilla fågel till slut dök upp överallt!

Efter lunch lade vi till vid hamnen vid Novo Airão, en by med 10000 invånare. Denna by är känd för sin träbåtsfabrik, men vår huvudattraktion här denna dag var floddelfinerna. En flicka från byn, Mariza, hade börjat mata en delfin här i slutet av 90-talet. Det var en så kallad boto, en rosa floddelfin. Den var smart nog att komma tillbaka varje morgon för att få sig ett gratis mål mat vid bryggan. Normalt lever delfiner i familjegrupper så resten av gruppen började också komma dit och sedan dess har de nu nästan blivit en del av Novo Airãos invånare. Det var underbart att få sitta där på bryggan och se dessa vänliga, imponerande däggdjur på nära håll. De verkade också uppskatta vår närvaro och så klart all den goda fisk som vi hade med till dem!

Kvällen skulle bjuda på tarantellajakt men dessa stora spindlar höll sig borta. Däremot fick vi se en leguan som hoppade i vatten, och vi lyckades även få syn på det lilla djuret paca.

Rosa floddelfiner i Novo Airão

16 september 2011- Jaguarsafari kring Porto Jofre

Denna morgon vaknade vi tidigt, vi skulle ju ut och spana efter jaguar längs med strandkanterna på Cuiabáfoden! En tidig start och sedan full fart uppför floden i våra båtar. Efter 45 minuter så gjorde vi vårt första stopp och det visade sig vara ett av de ovanligaste däggdjur på vår jord, jätteuttrar! De stack upp sina huvuden ur vattnet smaskandes på fiskar som de just fångat och poserade villigt för oss. Det slutade med att vi fick bekanta oss med hela familjen, ett tiotal individer med ungar som lekte, skrek och åt fisk.

Efter ytterligare en stunds tur i båtarna fick vi ett anrop på radion – jaguar! Så vi drog med full fart till samma ställe där vi tidigare hade sett uttrarna och där låg nu en stor, vacker jaguar. Vi fick en fantastisk stund där vi bara kunde sitta och beundra detta magnifika djur. Lunch kallade och jaguaren hade lagt sig för att ta siesta så vi bestämde att ta oss tillbaka till vår lodge och göra detsamma.

Efter siestan tog vi oss tillbaka till samma ställe och jaguaren fanns fortfarande kvar. Vi fick alla uppleva en sann action när jaguaren bestämde sig för att korsa floden till vår sida och ta upp jakten på en kapybara! Vilken dag vi haft och denna kväll gick vi alla till sängs med ett leende på läpparna.

På spaning

Kungen av Pantanal - Jaguaren

Höstiga hälsningar från PolarQuest

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: