Slutet på ett fantastiskt äventyr

PolarQuests guider bloggar från Ocean Nova under resan  ”Antarktis, Sydgeorgien & Falklandsöarna”.

Orne Bay – Melchoire Islands –Drakpassagen

För att avsluta vårt Antarktisäventyr med stil gör vi ett försök att ta oss iland på den Antarktiska kontinenten (de tidigare landstigningarna har varit på öar i arkipelagen väster och norr om den Antarktiska halvön). Efter att två försök avbrutits på grund av för mycket is hittar vi vår möjlighet: en liten snötäckt landtunga som omges av mäktiga glaciärväggar. Vår landning blir på ett minst sagt begränsat område, men icke desto mindre med en fantastisk omgivning, och med den svenska flaggan i topp. Landskapet är snö- och isbeklätt var man än ser, det är helt vindstilla och solen bryter igenom då och då. Antagligen har ingen människa satt sin fot just här, och när fem av oss bestämmer sig för att ta ett dopp i det isfyllda vattnet så kan man nog utgå ifrån att det aldrig skett i denna vik heller. Bra jobbat! För några av oss betyder denna landstigning att man satt sin fot på världens alla sju kontinenter.

För att göra ett sista äventyr i den antarktiska farvatten styr vi mot nordväst och sjösätter gummibåtarna runt Melchoire Islands. Vi åker runt och upptäcker ögruppen på lite olika håll och får därför se lite olika saker: grottor, isfall, adéliepingviner, wedellsälar och den argentinska telegrafstationen är bara några av de saker vi får de i denna fina lilla arkipelag. Vi får alla se de fina hakremspingvinerna som finns på klippor och isberg runt ögruppen.

Med detta tar vi farväl av Antarktis och styr mot Drakpassagen som, i vart fall under kvällens gång, inte lever upp till sitt rykte om världens stormigaste hav. Medan vi gungar ut på öppet hav har vi en samling i panoramaloungen och får lära oss om forskning på pingvinbajs, vi får se BBC:s unika film om flygande pingviner och Morten berättar lite albatrossforskning. Sedan fortsätter vi se vi på filmen om Amundsen och Scotts äventyr medan vi seglar mot Kap Horn och Ushuaia.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: