Späckhuggare, grindvalar, isbjörnar och valrossar – vilken resa!

PolarQuests guider bloggar från pionjärresan ”Lofoten, Björnön och Svalbard”

26 maj – 1 juni, 2012

Här kommer äntligen lite uppdateringar från en helt fantastisk resa!  När vi startade i Bodö såg väderprognoserna inte så bra ut. Vi bestämde oss för att lägga om programmet och siktade på att ta skydd i Brattfjord första natten. På väg dit mötte vi ca 100 grindvalar som lekte och visade upp sig runt fartyget. Påföljande morgon tog vi oss till det lilla fiskesamhället Nusfjord. När vi seglade in i bukten ropade någon på bryggan: Killer Whale! Va? Är det sant? Ja, det var det. Uppskattningsvis 15-20 späckhuggare var inne i bukten. Vi satte snabbt i gummibåtarna och fick en så nära och unik upplevelse att jag knappt jag kunde tro att det var möjligt. Jag nyper mig ännu i armen.

Efterföjande natt och dag på vår väg mot Björnön var minst sagt gungiga. De flesta låg till kojs hela dagen. Några tappra själar uppehöll sig med kaffe och kaka i panoramaloungen. Nästa dag när det äntligen mojnade kunde vi så skåda den isolerade utposten Björnön. Hit kommer inte många människor och ön, som ligger i dimma fler än 300 dagar om året, bjöd på klart väder och lite senare solsken. Vi började med att göra en gummibåtskryssning kring fågelberg med hundratusentals häckande sillgrisslor och tretåig mås. Utomordentligt vackert! På eftermiddagen gick vi iland i valrossbukta, där vi tog korta promenader uppför backarna och njöt av utsikten över denna natursköna ö, omgiven av turkosblått vatten och mängder av fåglar.

Därefter var det dags att sätta fart mot Svalbard. Återigen en gungig natt och morgon, men framåt lunchtid hade det lugnat sig och vi kunde se Spetsbergens karaktäristiska berg torna upp sig mot horisonten. Runt omkring Halvmåneöya fanns fortfarande ett band av is och vi satte i gummibåtarna för att spana efter djur. Vi fick ett fint möte med ett par valrossar på ett av isflaken. Vattnet runt omkring oss var spegelblankt och allt var makalöst vackert.

Efter middagen tog Kaptenen fartyget mot Andreepynten, där en stor grupp valrossar grymtade i blåst och det snöfall som nu dragit in. Vi gick iland och njöt av dessa giganter, som inte gör så många knop men som ändå är obeskrivligt charmiga. Vilken valrossdag!

Nu har vi precis ätit lunch efter att ha vaknat till en klar och solig morgon som dessutom bjöd på isbjörn ätandes på en säl på isen utanför fartyget. Det är nästa obeskrivligt vilken tur vi har haft med djurlivet, för ett par timmar senare, under en gummibåtskryss i Hambergbukta, så såg vi fem isbjörnar till. Alla på ganska långt håll, men precis där man vill att en isbjörn ska vara – ute på isen, vädrandes och vandrandes på jakt efter säl. Nu ska alla ut på däck för att spana val!

Är du intresserad av att följa med på denna fantastiska och unika resa 2013? Glöm då inte att hålla utkik, datum för 2013 kommer att publiceras inom kort! Du hittar information om årets resa här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: