Blogg från säsongens första isbjörnsäventyr på Svalbard!

PolarQuests guider bloggar från resan ”Ibjörnsäventyr på Svalbard” med M/S Quest den 3-11 juni 2012.

7 juni  – Gyldénøya, Palanderbukta

På Nordaustlandet – Svalbards näst största ö – är det glaciärerna som härskar, och det som inte är täckt av glaciär utgör ett vindpinat och kargt landskap. I detta landskap vandrade vi runt under förmiddagen, på Gyldénön, som ligger i en av Nordaustlandets största fjordar – Murchisonfjorden. Vi fick en fin utsikt över fjorden när vi vandrade upp på högsta punkten. På vägen tillbaks till M/S Quest stannade vid några enorma isberg, så stora blir de bara på den här sidan av Svalbard eftersom de kalvar från en av världens största glaciärer: Austfonna.

När vi seglade längre in i fjorden, mot Palanderbukta, stötte vi på is igen och vips var isbjörnarna tillbaks. Vi såg dem först på långt håll men sen lyckades vi, tack vare kapten Joakims skickliga ismanövrering, komma riktigt nära en av dem. Det var en ung hona som fångat en vikare och som verkade vara i färd med att gömma sitt byte för hon hoppade som för att slå hål på isen, för att sen lägga sälen där. När vi lämnat björnarna åkte vi ännu längre in i fjorden och fick syn på några vitvalar. På kvällen hade Olle ett föredrag om isbjörnar i panorama loungen, i samma veva lämnade vi Nordaustlandet bakom oss och seglade norrut.

9 juni – Fuglesongen, Smeerenburgbreen

Under natten hade vi ankrat upp i nordvästhörnet på Spetsbergen, precis söder om Klyningen, vilket var den första ö som Willem Barents såg när han för första gången stötte på Svalbard år 1596. På grannön, Fuglesongen, finns en Alkekungkoloni som vi besökte under morgonen. Här formligen kryllade det av de oskygga, skrattande fåglarna, och vi satt länge och fotograferade dem. Sedan tog vi en tur inte till den lugna Holmiabukta. Där var det fullt av isbjörnsspår, men ingen isbjörn denna gång.

På vår väg mot nästa utflyktsmål passerade vi nästan Virgohamna, där vi gick iland för några dagar sedan, men denna gång seglade vi förbi det och in i Smeerenburgfjorden och till glaciären som ligger längst in i den. I den strålande, värmande solen blev det en avkopplande kryssning bland isberg, isflak, sälar och fåglar. Väl ombord sattes salsamusiken på och det blev BBQ på akterdäck, med limbo och dans till sent in på kvällen. I den strålande kvällssolen lyfte vi ankar och seglade söder ut.

Läs om våra isbjörnsäventyr på Svalbard med M/S Quest 2013 här…

Annonser

Ett svar to “Blogg från säsongens första isbjörnsäventyr på Svalbard!”

  1. Louise Rigolet Says:

    Låter helt otroligt, så intressant att följa er på resan. Jag är inbokad på en resa över midsommar nästa år och jag längtar verkligen tills dess. Ser fram emot nästa inlägg..

    Hälsningar
    Louise

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: